Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не си подаваме топката": ИТН и Радев обсъдиха президентска република и експертен кабинет (СНИМКИ)

26 юни 2024, 11:15 часа • 3657 прочитания

"Ние говорим за експертен кабинет в условия за политическа криза не отсега - това е единственият път към връщане на доверието на гражданите към партиите. Ако този кабинет спазва програма, която е одобрена и я обяви публично, може би ще е първият одобряван кабинет от хората".

Това обяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на консултациите за съставяне на правителство при държавния глава Румен Радев. Припомняме, че вече трети ден парламентарните партии са на разговори с президента в опит за намиране на формулата на властта.

"Опитът за съставяне на политически кабинети не е работещ, тъй като първият и вторият мандат нямат широка политическа подкрепа. За нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента, е трети мандат на ИТН, изработване на програма и съставяне на експертно правителство, което да ни избави от всички кризи", каза още Йорданов.

Още: ИТН чака третия мандат от Румен Радев, а той чака първия мандат наесен

Снимка: БГНЕС

"Ниската избирателна активност обърка много прогнози, но и постави под въпрос легитимността на държавните институции изобщо. По принцип обсъждаме на консултациите първия и втория мандат, но вие и други партии отдавна говорите за третия мандат", обърна се Радев към Йорданов. Припомняме, че още преди седмица ИТН настоя да вземе третия мандат за да състави експертно правителство.

Изборните промени

По повод лансираните промени в изборната система от последните дни и исканията за въвеждане на гръцката система с бонус депутати например, държавният глава попита Тошко Йорданов как те гледат на темата с евентуални редакции на Изборния кодекс.

От ИТН използваха случая да припомнят искането си за президентска република, както и референдумите, които са опитвали да организират през годините и по темата със смяна на модела на управление, и с въвеждане на мажоритарната избирателна система.

"Много е възможно отново да организираме референдум скоро, ако продължава политическата каша", закани се Йорданов.

Още: "Възраждане" се замечта за кабинет "всички без ГЕРБ и ДПС", ИТН има резерви

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес