Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не можем да се разберем за ваканцията": ИТН и БСП искат парламентът да работи през август (ВИДЕО)

25 юли 2024, 09:33 часа • 942 прочитания

Не може да се разберем за ваканцията. Това разказа председателят на група на ИТН в 50-ото Народно събрание Тошко Йорданов пред медиите в парламента.  

По правилник парламентът е в лятна ваканция от 1 до 31 август, а по новата КОнституция, ако с третия мандат не се направи правителство, парламентът продължава работа, макар че депутатите решиха да няма редовни заседания в предизборната кампания. 

Накратко кой какво иска

ИТН и БСП предлагат да се работи през целия месец август. "Четири от парламентарните групи искат да излезем във ваканция. Едните искат да излезем от началото на август, други искат от 9 август. ДПС нямат нищо против да излезем на 2 август, смениха концепцията на 9 август", коментира Йорданов.

"ПП-ДБ, които промениха Конституцията, за да може Народното събрание да работи постоянно, за да контролира служебните кабинети, а в момента имаме служебен кабинет, за който те твърдят, че е на ДПС и ГЕРБ и не ги понасят - същевременно искат да излязат във ваканция на 16 август", разказа Йорданов. 

"ГЕРБ казаха, че сме щели да полудеем, ако стоим тук, все едно сме се преработили за месец и половина. Те, ако са полудели, има Цветислава Гълъбова - може да им окаже професионална медицинска помощ", добави Йорданов. 

Той обърна внимани, че "Възраждане" пък искали на 9 август, а в същото време говорели колко важни законопроекти има за приемане. 

На море ли отиват?

Тошко Йорданов смята, че най-вероятно депутатите са си взели резервация за море.

"За разлика от българите едва ли ще ходят на Арапя, а ще отидат някъде на по-луксозни местенца. След това септември искат да се разкарат. Ако изборите са около октомври, представете си каква ваканция си правят за нищо", добави Йорданов. ОЩЕ: "Невинаги, когато работим, сме полезни на обществото": Депутатите удължиха ваканцията си

БСП иска да се работи през август само ако се налага

БСП е на мнение, че парламентът не трябва да излиза във ваканция в началото на август, но според тях трябва да се разгледат най-важните законопроекти и чак тогава да се реши откога да се излиза във ваканция. "Ако се наложи да се работи целият месец, ще се работи", добави той. 

"За нас от ключово значение е да се приеме забраната за продажба на райски газ. Не може да се тровят децата и ние да се правим, е нищо не се случва. Вторият законопроект е свързан с ядрената енергетика. Има проблем с 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Има вече становища на специалисти, че би могло да се ползва оборудването от "Белене". Трябва да се случи сериозен проблем с АЕЦ "Козлодуй" ли?", попита Гуцанов. ОЩЕ: Обиждали се на очилатко: Борисов за спора за ваканцията на депутатите (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес