Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НДСВ се завърна... и настана тишина (СНИМКИ)

13 декември 2022, 12:47 часа
Реклама

След като в деня преди гласуването на проектосъстава на проф. Габровски бе съобщена новината, че НДСВ се завръща на политическата сцена, в публичното пространство се появиха спекулации за това защо партията избра точно този момент да възобнови своята активна дейност и дали реално ще го прави.

Всичко започна по-рано днес, когато бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков обяви, че партията отново се събужда за нов живот:

"Нека да припомня, че основната заслуга за влизането ни в НАТО и ЕС е на НДСВ. Времето, в което бяхме на власт, беше много за България", каза още той. "Ако питате бизнеса - при нас са били най-спокойни", допълни проф. Герджиков и каза, че ще имат готовност за бъдещи парламентарни и местни избори.

Екипът на Actualno.com потърси мнения от редица бивши представители на партията. Почти всички от тях отказаха коментар, но някои ни загатнаха, че "знаят защо ги търсим".

На въпросите ни отговори единствено бившият икономически министър от времето на Царя и бивш кандидат за премиер от ИТН Николай Василев.

"Никога не съм напускал НДСВ и поддържам активна връзка с по-голямата част от колегите. Не съм участвал на този национален съвет, но се радвам на това, което е обявено", обяви Василев пред Actualno.com и допълни, че все още не е коментирана в по-широк състав и формат предстоящата стратегия.

"Няма смисъл да говорим за миналото, ние не се срамуваме от действията ни в управлението. Времето ще покаже след Нова година, тъй като може и да имаме редовно правителство", каза още Василев пред Actualno.com.

НДСВ, или Национално движение Симеон Втори, беше създадено през 2001 г. от Симеон Сакскобугготски, но е официално регистрирано година по-късно. В периода 2001 - 2005 г. движението управлява в коалиция с ДПС. След изборите през 2005 г. става втора политическа сила и участва в коалиционното правителство на Сергей Станишев заедно с БСП и ДПС.

ОЩЕ: Симеон Сакскобургготски прие дясната ръка на руския патриарх и Митрофанова

През 2007 г. името е променено на "Национално движение за Стабилност и възход", като законността на конгреса, на който става това, още е под въпрос. На изборите през 2009 г. НДСВ остава извън парламента. От 2015 г. насам партията се оглавява от трима съпредседатели - Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов.

Новината идва на фона на решението на Върховният касационен съд, с което Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца "Врана" и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно. ВКС не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота.

Съвсем очаквано пък новината предизвика и шеги в социалните мрежи:

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес