Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени или кандидата за председател на парламента, или преговорния екип

20 юни 2024, 07:38 часа
Реклама

Конституцията не е предвидила специфично мнозинство за избор на председател на парламента. Това заяви пред bTV преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Реклама

Още: Наталия Киселова: Безсмислено е да се дава първият мандат на ГЕРБ, ако нямат формула за кабинет

Според нея работа е на ГЕРБ да проведе разговори за подкрепа на председател на парламента и за съставяне на правителство. Когато две парламентарни групи не са достатъчни, за да се вземе решение, то тогава трябва да се преосмисли начинът, по който се поставят изходните позиции на партиите. Или преговорният екип, или кандидатът за председател на парламента трябва да бъде сменен от най-голямата парламентарна група, поясни Наталия Киселова.

Тя отбеляза, че в рамките на 50-ото Народно събрание има и друг достоен човек, който ГЕРБ може да издигне за председател на парламента.

Ще има ли председател на 50-ото Народно събрание?

Киселова обясни, че първото заседание на парламента ще приключи тогава, когато има избран председател и зам.-председател. Трябва да има наличие на кворум и от депутатите да бъдат избрани председатели и зам.-председатели на Народното събрание, поясни доц. Киселова.

Нормално е да има балотаж между двамата кандидати, получили най-много действителни гласове при наличието на кворум. Парламентарните групи трябва да решат дали да има състезание между онези кандидати, които са участвали в първото състезание или да издигнат нови.

Още: Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес