Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова: Безсмислено е да се дава първият мандат на ГЕРБ, ако нямат формула за кабинет

19 юни 2024, 08:00 часа
Реклама

Мандатът на 49-то Народно събрание ще приключи, когато положат клетва новоизбраните депутати от 50-ото Народно събрание. Това заяви пред БНТ преподавателят по Конституцонно право доц. Наталия Киселова.

Още: Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ

Тя посочи, че президентът в първия възможен момент, когато бъдат обявени парламентарните им групи, ще започне консултациите. От една страна право на президента е да започне консултации - дали в края на сегашната седмица или в началото на другата, е въпрос, който трябва да отправите към него, призова Киселова. 

Според нея в парламента има усилия за преговори за съставяне на правителство. Безсмислено е да се връчва първия мандат, ако ГЕРБ не са успели да постигнат форма на подкрепа за правителство, подчерта Наталия Киселова. 

Наталия Киселова коментира ще стане ли Рая Назарян председател на 50-ото Народно събрание. Още: ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на НС, от избора ѝ ще зависи бъдещ кабинет (ВИДЕО)

Конституцията не изисква специални умения и компетентност, но трябва да бъде човек, който познава правилника на Народното събрание, да има чувство за хумор, да е със здрави нерви, обясни Киселова какви качества трябва да има председателят на парламента. 

Според нея колкото по-малко закони отварят за промени депутатите, толкова по-добре. 

Още: Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес