Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Най-видният подполковник седна в скута на Пеевски": ГЕРБ, ДПС и "Величие" избраха първи шеф на комисия

21 юни 2024, 10:19 часа
Реклама

След само час работа депутатите приключиха с днешното си редовно заседание.

Реклама

По същество дейността на 50-ия парламент започна с определяне на временната комисия по изработка на правилника на НС, а в нея участие ще вземат 14 депутати. По традиция те ще работят на основата на досегашния правилник, като обикновено промените в него са малки.

Правилникът за дейността на Народното събрание е с ранг на закон и определя начина, по който преминават заседанията. Сформирането на комисията обаче премина със скандал между "Възраждане" и "Величие". Причината бе изборът на депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова за председател на временната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и на "Величие". Общо 129 депутати подкрепиха Александрова, като направи впечатление, че сред тях бяха и трима от ПП-ДБ. Кандидатурата на "Възраждане" в лицето на Цвета Рангелова не бе приета.

Още: Заплашвали го с компромати: Николай Марков закъснял вчера, защото го тормозели три партии(ВИДЕО)

"Благодарение на техни величества избрахте с ГЕРБ и ДПС избрахте председател на комисия. Да кажа на най-видният подполковник, че той седна ритуално в скута на Пеевски и го обслужи. Той е по общите приказки и няма да ме разбере, така че ще го кажа на техните избиратели - днес ви има, утре ви няма. Вие сте секта, а ние православните християни не искаме сектанти като вас", каза от трибуната депутатът от проруската формация "Възраждане" Цончо Ганев.

Снимка: БГНЕС

"Позволявате си да обиждате и да правите внушения. Господин Ганев, никой не ви е назначил за морален коректив на парламента. Демонстрирането на наглост и нахалство не ви прави нито по-добри, нито по-компетентни", отговори от своя страна Виктория Василева от "Величие".

Иначе в комисията влизат още Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, както и депутатите:

  • Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС;
  • Надежда Йорданова и Стою Стоев от ПП-ДБ;
  • Петър Петров и Цвета Рангелова от "Възраждане";
  • Иван Иванов и Мая Димитрова от БСП;
  • Павела Митова и Станислав Богдански от ИТН и
  • Виктория Василева и Юлиана Матеева от "Величие". 

Още: Борисов е натъжен заради кокошкарските истории в парламента (ВИДЕО)

И първа оставка

Иначе като точка първа за дневния ред на депутатите бе гласуването на оставката на бившият лидер на "Да, България" и народен представител от ПП-ДБ Христо Иванов. Той бе освободен с 225 гласа в пленарна зала, но на пръв поглед техническата процедура не премина без обиди и бурни дебати в зала - вижте ги ТУК

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес