Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от партията (ВИДЕО)

01 септември 2024, 15:25 часа • 17309 прочитания

Националният съвет на БСП изключи досегашния лидер Корнелия Нинова от партията. Заедно с нея бяха изключени и Иван Ченчев, Георги Свиленски и Крум Дончев, като предложенията за всеки бяха гласувани поотделно. За изключването на Нинова гласуваха 105 души, 16 бяха против, а 4 се въздържаха.

Сред причините бяха посочени уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи, саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет. Сред мотивите е и решението на Нинова и приближените около нея за Калоян Методиев. Припомняме, че те не спазиха решението на Пленума Методиев да не бъде включван в парламентарната им група.

Нинова е упреквана за организацията на паралелна Бузлуджа и най-вече за юридическия казус, който може да създаде пречки за явяването на БСП на предстоящите избори.

По-рано днес Националният съвет на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи временния председател Атанас Зафиров да регистрира партията за изборите на 27 октомври. Това стана след гласуване на Националния съвет на социалистите, който се провежда в София.

Още: "БСП без Нинова" срещу "Зафиров е позор": Напрежение на "Позитано" преди Националния съвет (СНИМКИ)

Делегатите приеха още Нинова да оттегли пълномощните на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Решението предвижда пълномощното да бъде подписано в рамките на настоящото заседание на червения пленум.  Предложението беше гласувано с голямо мнозинство - със 107 гласа "за" и едва 12 "против".

Отговорът на Нинова

"С какво доверие да дам пълномощно на тези хора", попита в отговор Нинова. Националният съвет реагира остро срещу тези нейни думи и се чуха подвиквания от цялата зала. Корнелия Нинова призова още издаването на пълномощно да не се коментира като бащиния. Иначе увери, че е на разположение да подписва документи. "Но отговорът ми е "Не"", категорична бе тя. 

Предисторията

Припомняме, че след оставката ѝ заради катастрофалните резултати на Столетницата, Националният съвет на партията избра Атанас Зафиров за временно изпълняващ длъжността председател. Нинова обаче нарече това дворцов преврат, а нейн приближен в червения пленум  в лицето на иключения Крум Дончев обжалва решението в съда, а  това бави вписването в Търговския регистър, което създава юридически пречки пред партията.

Този четвъртък Нинова обяви пред медиите, че е извела нотариално пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев да редят листи и да регистрират партията на изборите. Тогава тя предупреди, че може да се стигне дотам БСП да не може да се регистрира за вота.

Actualno.com научи, че наред с двете пълномощни, бившата лидерка е отменила това на юристконсулта на партията Аглика Виденова.

Още: Юристът на БСП към Нинова: Този кошмар трябва да спре!

На свой ред ЦИК остави без уважение тези пълномощни и заличи Нинова като представляващ коалицията "БСП за България" поради възникналите нови обстоятелства.

Ръководството на левицата в лицето на Атанас Зафиров разпространиха съобщение до медиите, в което се казваше, че "БСП не е бащиния, за да бъде прехвърляна чрез пълномощни".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес