Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Национални и европейски избори на 9 юни: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

02 юни 2024, 07:50 часа
Реклама

На 9 юни България гласува на избори 2 в 1 за новите български евродепутати и следващите народни представители в юбилейното 50-о Народно събрание.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Как ще гласуваме на хартия?

Само с хартиени бюлетини се гласува в избирателните секции:

  • с по-малко от 300 избиратели; 
  • в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други специализирани институции;
  • при гласуване с подвижна избирателна кутия;
  • в секциите на плавателни съдове под български флаг; 
  • в арестите и местата за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода".

В по-големите избирателят ще може да избира дали да упражни вота си с хартия или на машина. В чужбина само с хартиена бюлетина се гласува в секциите, за които са подадени под 300 заявления или на предишни избори са гласували по-малко от 300 избиратели, а в останалите ще има избор между хартиена бюлетина и бюлетина от машинно гласуване.

Още: "Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

Бюлетините ще бъдат отпечатани на непрозрачна хартия, като на гърба на всяка има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетините са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за национални или европейски депутати.  Има и възможност за гласуване с "Не подкрепям никого" - ако се отбележи тази опци, то гласът е валиден, но се брои единствено за избирателната активност. Вдясно има кръгчета за отбелязване на преференция, в които номерата са от 101 нагоре.

А ако искам да гласувам само за единия вид избори?

Гласоподавателят предварително съобщава дали ще участва и в двата избора, или само в единия. В някои секции в чужбина - тези извън Европейския съюз, гласуването е само за национален парламент.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на секционната комисия и получава нова за същия вид избор. Поправка може да се направи само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на комисията, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на комисията.

Снимка: iStock

При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за изборите на 9 юни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кои са участниците?

В изборите за Европейски парламент участват 30 партии, коалиции и независими кандидати, а в тези за Народно събрание - 31. Претендентите за българския парламент са 6114 (от тях 4285 са мъже, а 1829 - жени), а за европейския - 418 (287 мъже и 131 жени).

Разгледайте листите с кандидати за депутати ТУК

Номерата за европейския и за националния вот бяха определени от ЦИК чрез жребий. Комисията взе решение изтеглените номера за изборите за европейски парламент да бъдат запазени и за парламентарния вот, в случаите, когато формациите се явяват с едно и също наименование и състав на двата вота.

Вижте кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни ТУК.

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес