Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На фона на двете ДПС-та - нов обрат: НДПС се оттегли от участие в изборите

24 септември 2024, 13:55 часа • 664 прочитания

"Национално движение за права и свободи" (НДПС) на Гюнер Тахир се оттегли от участието в изборите за парламент на 27 октомври.

Това става ясно от одобрено решение на ЦИК от 24 септември - последния ден за регистрации на кандидатдепутатските листи.

Припомняме, че НДПС е една от петте формации, които претендират да представляват турската общност и смесените региони у нас. Самият Гюнер Тахир пък е е един от първите отцепници от ДПС, като създаде партията си през далечната 1998 г. 

Още: Доган в битка срещу кмета на Кърджали на изборите, призна вина за "явлението" Пеевски (ВИДЕО)

От изявление на партията става ясно, че официалните мотиви ще бъдат изложени в сряда. Тахир отхвърли вариант да агитират в полза на друга формация: "Не, не, каква полза, никаква полза! Ние си работим за НДПС. Това не е оттегляне в нечия полза. Категорично! Ще разберете от самата позиция, ще я публикуваме утре", казва той пред Клуб Z.

На този фон участието на изборите си са заявили и потвърдили още партии, които имат същия характер и електорат - това са ДОСТ на Лютви Местан и НПСД на Касим Дал. Понастоящем и двете са с различни ръководства. Припомняме още, че "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски и "Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган потвърдиха явяването си на изборите поотделно и с различни листи под тези наименования.

Още: "Демокрацията е под сериозна заплаха": ДПС-Доган с решение за участие на изборите в коалиция АПС

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес