Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 1 септември: БСП се събира да накаже Нинова

30 август 2024, 19:00 часа • 3939 прочитания

Националният съвет на БСП се събира в неделя, за да реши какво наказание ще наложи на бившия лидер на партията Корнелия Нинова и нейните приближени, научи Actualno.com от свои източници.

Дали тя ще бъде изключена от партията или ще ѝ бъде забранено да се кандидатира за ръководни постове в рамките на година, или друго – предстои да разберем в неделя.

Припомняме, че на предходно заседание на съвета гласовете за наказание бяха доста солидни. Именно тогава бе решено да не се бърза и тя да бъде наказана по правилата. ОЩЕ: Националният съвет на БСП обсъди партийно наказание за Корнелия Нинова

Междувременно във Фейсбук се появи информация и за готвен протест в подкрепа на Нинова, Георги Свиленски и Иван Ченчев.

Предложените за наказание вече имат покани?

От социалните мрежи научаваме, че на предложените за евентуално изключване е изпратена специална покана да се явят на заседанието, въпреки че са членове на съвета и така или иначе трябва да присъстват. Целта е те да бъдат изслушани, както изискват уставните правила. Основанието, на което са поканени, е чл. 10, ал. 8 от Устава на партията, а именно правото на партийните членове "да участват лично, когато се обсъжда партийното им положение и дейност".

Припомняме, че Кирил Добрев например бе изключен без това да бъде спазено и "на подпис" заради пандемията от коронавирус, което впоследствие бе и една от причините съдът да отмени решението. 

"Греховете" на Нинова

СНИМКА: БГНЕС

Нинова е обвинявана в нарушение на устава на партията, тъй като тя не спази решението на Националния съвет да стане депутат от 25-ти МИР София, за да не влезе Калоян Методиев, после организира паралелна Бузлуджа. Бившата соцлидерка е обвинявана и за юридическия казус, който застрашава явяването на БСП на предстоящите избори. ОЩЕ: Юристът на БСП към Нинова: Този кошмар трябва да спре!

Припомняме, че след оставката ѝ заради катастрофалните резултати на Столетницата, Националният съвет на партията избра Атанас Зафиров за временно изпълняващ длъжността председател. Тя обаче нарече това дворцов преврат, а нейни приближени в червения пленум обжалваха решението в съда и това бави вписването в Търговския регистър, което създава юридически пречки пред партията.

В началото на тази седмица Нинова даде пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев да регистрират партията и листите в ЦИК, както и по думите ѝ да ги редят. ЦИК обаче остави без уважение тези пълномощни и заличи Нинова като представляващ коалицията "БСП за България" поради възникналите нови обстоятелства.

Социалисти коментират, че досега в историята на БСП не се е случвало бивш председател да работи срещу собствената си партия. ОЩЕ: С контраатака Нинова обяви, че БСП може и да не участва на изборите (СНИМКИ)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес