Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР с ясна индикация, че не пипа "топ 200" търговци на вот: Ивайло Мирчев разкрива

16 октомври 2024, 09:19 часа • 3202 прочитания

Работи ли МВР реално и усилено срещу купуването на гласове за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, или симулира дейност? Този въпрос става все по-важен - появяват се различни индикации, които може евентуално да сочат в едната посока.

Още: Водач на листа на Пеевски призна, че "ДПС - Ново начало" ще купува гласове

Поредният любопитен, но и скандален пример даде Ивайло Мирчев от "Да, България" (част от ПП-ДБ). След изпратен сигнал с имената на 200 потенциални купувачи на гласове до МВР от вътрешното министерство връщат на "Да, България" писмо, с което молят да се даде допълнителна информация. В случая обаче призивът на МВР е с дата 15 октомври, а молбата е тези допълнителни данни да се предадат на ведомството до... 14 октомври. Мирчев прилага и електронно копие от документа. В него не фигурира датата на получаване 15 октомври 2024 г.

Още: МВР бори купуването на гласове с предупредителни протоколи

"Изпратихме сигнал до МВР с имената на 200 купувачи на гласове чрез системата за електронно връчване, подписан с електронен подпис. МВР ни връща писмо (не електронно, а с конвенционална поща) с искане за допълнителна информация, която да върнем по възможност до 14 октомври. Писмото го получаваме с обратна разписка на 15 октомври. Няма как да го получим на 15.10, а да спазим срок до 14.10. Добре е МВР да се научи, че съществува система за електронно връчване (същата, която използват за актовете на КАТ), чрез която всичко се получава моментално", посочва Мирчев в публикация във Facebook.

Снимка: Ивайло Мирчев, БГНЕС

Още: Главчев за шумните акции срещу купуването на гласове: Има 30 задържани

Симулира ли МВР работа относно търговията с вот?

Припомняме, че на 8 октомври от "Да, България" изпратиха до няколко институции, включително главния прокурор Борислав Сарафов, шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на вътрешните работи Атанас Илков, сигнал с 200 имена, за които има данни, че са купувачи на гласове. Имената бяха огласени в медийното пространство от неформалната група BG Elves. Тя пусна разследване в две части за евентуални купувачи на гласове, за които се твърди, че са на Делян Пеевски и "ДПС - Ново начало": Пеевски инвестирал над 100 млн. лева за купуване на гласове? Появи се списък с търговци по региони (СНИМКИ).

Твърди се и за евентуален списък с имена на търговци на влияние за ГЕРБ: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК).

"Изводите досега: МВР симулира работа по случаите на търговия с гласове. Топ 200 на търговците на вот не се пипат, защото обслужват Пеевски, а пресцентърът на МВР се труди неуморно, за да се остави впечатлението за работа на терен и профилактиране на престъпния контингент", пише Ивайло Мирчев.

Още: Акциите срещу купения вот са имитация: Говори бивш зам.-вътрешен министър

"Добре е МВР да си свърши работата по изборите, вместо да разпъва чадър над хората на Пеевски. А най-добре е министърът моментално да си ходи, защото всичко, което прави, говори само за едно - тежки зависимости към "ДПС - Ново начало". Това най-вероятно ще разберем на следващите избори, когато стане кандидат в листата на Пеевски, точно като предшественика му Калин Стоянов.

Още: Съдия Цариградска свърза свалянето на охраната на дома ѝ с Пеевски и Калин Стоянов

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес