Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР е предприело действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота, увери министърът

09 октомври 2024, 15:02 часа • 430 прочитания

МВР е предприело различни действия, за да не бъде допуснато изкривяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори, министърът на вътрешните работи Атанас Илков. Той подчерта, че се работи по всеки постъпил в МВР сигнал за купен и корпоративен вот.

Министър Атанас Илков е категоричен, че няма сигнал, постъпил по официален ред, по който да не са предприети мерки, като проверките са всеобхватни, а резултатите се докладват на компетентните прокуратури.

"Колегите работят активно в тази посока и по отношение на това - придобиване на изпреварваща информация за лица и субекти, които участват в този процес, а именно - в купуването и продаването на гласове, с намерените да изкривят вота на българските граждани", заяви той. Още: Купуване на гласове чрез бързи кредити: Схема от предишните избори изправи МВР на нокти

Що се отнася до машините, за гласуване министърът на електронното управление Валентин Мундров обяви, че очаква в петък процесът по удостоверяване на устройствата да приключи. 

Тогава в контролирана среда от Централната избирателна комисия ще извършат и довереното изграждане на изходния код на устройствата, който заключва софтуера:

"Публично, за да може цялото общество да е наясно, че машините като такива не могат да бъдат манипулирани, чрез тях не може да се манипулира вота на гражданите", каза Мундров.

Министърът, отговорен за подготовката на изборите от страна на изпълнителната власт - Росен Карадимов, каза, че няма информация от всички кметове дали са унищожили ролките с неизползвана хартия за принтерите на машините от предходни избори, за което има и нарочно решение на ЦИК:

"Дори има фрапантен случай в София - на запитване на областния управител към Столичната община отговорът, който е даден е, че областният управител няма правомощия да иска такава информация от Столичната община. Още: Атанас Илков: Няма възможност сигнал за изборно престъпление да бъде прикрит

Надявам се, и сме във връзка с ЦИК, че дори и в Столичната община протоколите са съставени и старата хартия е унищожена", отбеляза Карадимов.

Същевременно днес и президентът Румен Радев свика среща с институциите, отговорни за провеждането на изборите. По-рано държавния глава обяви пред журналисти, че свиква тази среща с мотива, че обществото е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот с конкретни имена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес