Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МС и ЦИК уточниха въпроса за съхранението на машините за гласуване

29 септември 2024, 12:40 часа • 368 прочитания

След допълнителни уточнения между Министерския съвет (МС) и Централната избирателна комисия (ЦИК) беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване. Това съобщават от правителствената пресслужба.

В понеделник, на база на искане на ЦИК, служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване, посочват от МС. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори, уточняват още от правителствената пресслужба.

В петък в телевизионно интервю заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева изрази надежда, че изпълнителната власт ще съдейства за неуредения, по думите ѝ, въпрос със склада за машините за гласуване. Тя съобщи, че на 31 юли е изтекъл договорът за наем на склада, в който се съхраняват машините. Матева добави, че са проведени разговори в Министерския съвет, включително с представителя на наемодателя, който е дал срок до 30 септември, за да бъде уреден въпросът. По думите ѝ, ако това не се случи, то след 30 септември машините ще бъдат в склада, но няма да могат да бъдат предоставени за започване на работата по тях.

В събота от правителството съобщиха, че кабинетът не е получил от ЦИК проект на договор за наемане на помещения за съхранение за техническите устройства за машинно гласуване. Оттам допълниха, че Министерският съвет не е страна в процеса по договарянето и сключването на договор за наемане. От правителствената информационна служба обявиха още, че кабинетът очаква такъв договор да бъде представен и незабавно след това ще издаде необходимите актове за обезпечаването му.

Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 27 октомври. Предизборната кампания вече започна, като тя ще приключи в 24:00 ч. на 25 октомври 2024 г.

ОЩЕ: Правителството скастри ЦИК заради машините за гласуване 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес