Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Москва разбра, че България вече не е лесна мишена": Посланикът на САЩ у нас

25 юни 2024, 15:36 часа

"Благодарение на нашето сътрудничеството с българското правителство и нашите партньори като Центъра за изследване на демокрацията, Москва разбра, че България сега вече не е лесна мишена". Това заяви американският посланик у нас Кенет Мертен на днешната кръгла маса на тема "Изграждане на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние".

Реклама

"Кремъл няма желание да спре войната"

"Кремъл още утре може да спре войната в Украйна, ако реши, но Путин няма никакво желание да води преговори и иска да продължи агресията в Украйна", каза още Мертен на форума, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Още: Доклад на САЩ за трафика на хора: Къде е България?

"Това означава, че Украйна ще продължи да се нуждае от нашата подкрепа и тази на Европа. Трябва да продължим да работим с нашите съюзници рамо до рамо в усилията да бъдем устойчиви и да може да отговорим на тези предизвикателства", коментира посланикът на САЩ, цитиран от БТА. "Нашите български партньори прекрасно разбират колко е важно да продължим да бъдем обединени и да подкрепяме отбраната на Украйна".

Мертен посочи участието на България във формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски чрез дейността в сферата на енергетиката.

Военният министър заговори за заплаха от Китай

Министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че не само Путинова Русия е заплаха за страната ни, а и един от нейните партньори.

Още: Атаките в Дагестан разкриха: Улисана в Украйна, Русия се оказа уязвима у дома

"През идните години България ще се сблъсква паралелно не само с руската хибридната подривна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай като системно предизвикателство", посочи Запрянов по време на дискусията, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

"Противодействието на хибридната война на Кремъл в информационното и дигиталното пространство днес е от първостепенна важност за България и в частност – за Министерството на отбраната. Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден", коментира още военният министър.

Руската хибридна война

"Последните избори в България преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, а и не само в нашата държава", каза още Запрянов.

Още: Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката в Севастопол (ВИДЕО)

По думите му - България отдавна е мишена на руската хибридна война, като целта на Кремъл е оказване на влияние върху процесите на вземане на вътрешнополитически решения. "Подривната реваншистка стратегия на Москва е насочена към постепенно овладяване на държава отвътре. Това беше потвърдено и от проведените на 9 юни предсрочни парламентарни избори, и на вота за Европейски парламент. Както в останалите страни от ЕС, така и у нас, чрез своите хибридни методи и инструменти, Москва целеше да окаже подкрепа на проруските политически формации и лидери. Главният инструмент е дезинформацията, а посланията и наративите са съобразени с националните особености и уязвимости", обясни Запрянов.

"Предоставянето на военна помощ за Украйна е наш стратегически интерес и ще продължим да подкрепяме Украйна, включително и с изпращане на допълнително въоръжение и техника", заяви Атанас Запрянов, като отново посочи - България няма да изпраща свои военни на украинска територия.

Още: 14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес