Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морето ни е чисто, да не се създава паника: Говори Евтим Милошев

24 юни 2024, 08:35 часа

Всеки месец по два пъти се докладва чистотата на морската вода по Черноморието ни. И те показват, че качеството на водата е отлично. Не трябва да се създава паника. Това каза министърът на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия във връзка с установеното наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ от страна на здравните власти.

Реклама

ОЩЕ: Откриха бактерии в морето край "Албена" заради скъсания тръбопровод

Относно аварията на пречиствателна станция в Кранево министърът съобщи, че в морето не се изливат отпадни води. Те се заустват на сушата. „Аварията става, след като водата е пречистена. В морето се излива пречистена вода. Институциите обаче са длъжни да препоръчат мерки“, каза той.

„Взети са мерки за спешен ремонт на пречиствателната станция край Кранево и до 10 дни трябва проблемът да е решен“, заяви министърът на туризма.

По думите му проблем с качеството на водата има само на централния плаж на Кранево. „На плажа на Албена и на южния на Кранево проблеми няма“, каза още Милошев.

„За пречиствателната станция е имало планиран ремонт, който е трябвало да е през това лято“, допълни министърът на туризма.

Дефицит на работна ръка

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. "Този проблем ме удари още в началото. Той не спира, но не е обхвата на министерството. Във всички сектори има проблеми с работната ръка, трябва да се намери баланс между осигуряване на работници от трети страни и сигурността на страната. Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция'', смята Милошев.

ОЩЕ: Кризата с наемането на работници от трети страни за летния сезон

Цените по морето

Относно цените на почивките той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. "В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретният плаж", допълни служебният министър.

Милошев отказа да отговори дали би останал в редовен кабинет, ако му бъде предложено.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес