Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на иновациите: Аз съм убеден, че машинен вот ще има

26 септември 2024, 19:23 часа • 469 прочитания

Аз съм убеден, че машинен вот ще има и машинен вот трябва да има. Политически, управленски и организационно няма как да няма машинен вот. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, координатор на работата на служебния кабинет по организацията на изборите.

"Аз съм убеден, че машинен вот ще има и машинен вот трябва да има. Друг е въпросът защо, кога и как държавата се е довела до това положение, че може по този начин да ѝ се поставят условията от една страна за стойността на машините, а другата страна - каква е цената и условията на договора, при които се съхраняват машините", каза той.

По думите му държавата няма подходящо помещение за съхраняване на машините, но след изборите ще започне изграждането на държавни складове, в които да се съхраняват машините за вота. "Оказа се, че няма. Анализът го направихме. Много са специални изискванията за склада. Държавен склад няма и понеже този проблем за пореден път се поставя, и понеже за пореден път срокът на договора изтича, там се поставят също едни търговски условия, които не са от най-коректните, между нас казано, не искам да влизам в детайли и не искам да коментирам защо, кога и как държавата се е докарала до това положение - да зависи от такива търговски спорове, но по информация на министър Людмила Петкова, тя е провела разговор с МО, индивидуализирани са терени на МО и амбицията е в много кратко време след изборите да започне изграждането на държавни складове, в които да се съхраняват машините“, категоричен е Росен Карадимов.

Министър Карадимов е на мнение, че мерките, предложени и до голяма част приети от ЦИК, ще повишат доверието към машинния вот. "Може би основната причина за недоверието в изборния процес е политическите процеси, които текат в страната. От гледна точка на материално-техническото осигуряване, което Министерски съвет по Изборен кодекс трябва да осигури, това, което отчетливо отбелязахме като проблем е недоверието към машинното гласуване. Поради което фокусирахме вниманието върху повишаване на прозрачността на машинния вот и понеже нямаме правомощия да взимаме такива решения, ние публично предложихме на ЦИК поредица от мерки, които да уплътнят и да направят много по-прозрачен процеса по машинното гласуване. Голяма част от тях са приети и се надявам това да повиши доверието към машинния вот", каза още той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес