Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на отбраната за пореден път повтори: Няма да изпращаме военни в Украйна

05 юни 2024, 15:11 часа • 5145 прочитания

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна. Това се казва в позиция Министерството на отбраната в публикация във Facebook страницата на ведомството.

Такова предложение никога не е било на дневен ред, категорични са от министерството и и уточняват, че решение за изпращане на военнослужещи извън страната би могло да вземе единствено Народното събрание.

"Припомняме, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Република Полша и други страни членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари - до 60 души за една година", посочват от МО. Още: Радев - гимнастикът на Путин: Не всеки може като Кабаева

Позицията е в отговор на множество спекулации и фалшиви новини за готвено изпращане на военни в Украйна. Това е и една от основните опорни точки, използвана от националистически партии по време на предизборната кампания.

Позицията идва след твърдения на президента Румен Радев от последните дни, че страната се готви да изпраща български военни в Украйна.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес