Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерство за младежта: Политиците заговориха за голямата промяна в дебат с младите хора (СНИМКИ)

11 октомври 2024, 10:15 часа • 313 прочитания

Историческият първи дебат между кандидати за депутати и младежки представители сблъска пряко исканията на гражданския сектор с визиите на бъдещите управляващи по време на петото издание на "Лигата на младите гласоподаватели".

В четвъртък в зала "Яйцето" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе финалният дебат преди поредните парламентарни избори. Кампанията се организира за трета година от Националния младежки форум (НМФ)Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП)

Дебатът бе официално открит от организаторите, в лицето на председателите - Ирина Шекерова (СКП), Седрик Шмаров (САИМО) и Атанас Г. Радев (НМФ), а модератор на събитието бе журналистът Мария Черешева, която има над 15 години опит в журналистиката и е сред основателите на Асоциацията на европейските журналисти.

Четиримата участници представляваха водещи политически сили - Деян Николов ("Възраждане"), Габриел Вълков (БСП-Обединена Левица), Илина Мутафчиева (Продължаваме промяната/Демократична България) и Никола Скорчалиев (ГЕРБ-СДС).

Още: "Национален фронт за младежта": Предизборен дебат сблъсква млади лидери и кандидатите за властта (СНИМКИ)

В първата част кандидат-депутатите се представиха и заявиха намеренията си затова как ще подтикнат младите хора да участват в демократичния процес. Участниците предложиха различни подходи, подчертавайки важността на младежката активност. Във втората част на дебата кандидат-депутатите очертаха своите приоритети по отношение на младежката политика, сред които необходимостта от подобряване реализацията на младите хора в прехода между завършването на образованието и навлизането на пазара на труда, нуждата от достъпни жилища и работа за младите, демографската криза, правилното оползотворяване на свободното време на младите хора, което е от съществено значение за предотвратяване на зависимости и др.

Още: "Диалог между поколенията": Историческо тв предаване и дебат между младите хора и политиците (ВИДЕО)

Тазгодишното издание на Лигата бе обновено, като бе учредена симулативна партия - Национален фронт за младежта (НФМ), чиято цел бе да участва в дебата и да представи исканията на младите хора. Представители на младежките организации, в лицата на Мирослав Цеков, Калоян Велчев и Александра Гайтанджиева се включиха активно в дебата с въпроси към участниците.

Калоян Велчев от НФМ оспори твърдението, че апатията на младите хора е основен проблем, като подчерта, че техните приоритети просто не се въртят около политиката. Колегата му Мирослав Цеков отбеляза, че младежките теми рядко се дискутират в парламента и призова за по-качествено представителство на младите хора в политиката.

Между кандидатите за депутати се проведе и "кръстосан огън" с въпроси по темата, а в третия панел думата взе публиката. На финала всички участници обсъдиха теми като въвеждане на т.нар. Youth Check (тест за оценка на въздействието върху младите хора) при приемане на промени в законодателството, идеята за отделяне на спорта от младежката политика и създаване на самостоятелно министерство за младежта и т.н.

Още: Футбол с кауза: Посолства, младежи и бежанци играят за "Училище по права на човека” (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес