Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Михаил Константинов: Няма как една и съща партия ДПС да участва в две коалиции

03 септември 2024, 10:24 часа • 1693 прочитания

Ясно е, че няма как една и съща партия ДПС да участва в двете коалиции. Това каза в интервю за БНР проф. Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" във връзка с двете фракции на движението. 

Думите на проф. Константинов бяха във връзка с документите на двете крила на партията в ЦИК. Припомняме, че Джевдет Чакъров подаде документи да регистрира ДПС като коалиция, а хората на Пеевски - за коалиция "ДПС - Ново Начало". Документите им бяха приети едновременно, тъй като заради напрежението между двата лагера в партията, беше блокирана за кратко работата на комисията.

Според проф. Константинов може това да не е окончателното им наименование, като по думите му нищо страшно не се е случило.

Кой е легитимен да представлява ДПС?

"Тук трябва да се види кой е легитимният представител. В момента легитимен представител очевидно е както Делян Пеевски, така и Джевдет Чакъров. Предстои да се произнесе както ЦИК, така и ВАС", добави проф. Константинов. ОЩЕ: Ето кои са партиите, участващи в коалициите с двете ДПС

Подаването на документи не означава регистрация?

"ЦИК взе правилно решение и прие документите на двете крила на ДПС. Искам веднага да подчертая, че това не означава регистрация. Това е подаване на документи. Дали тези документи ще се реализират като регистрация или не, предстои да видим", коментира проф. Константинов. Той уточни, че ЦИК ще регистрира и двете крила. ОЩЕ: ДПС-Пеевски и ДПС-Доган се явяват на изборите като коалиции, ЦИК ги регистрира едновременно

Случващото се в БСП

"Любопитно е какво ще се случи и в БСП", отбеляза проф. Михаил Константинов. Според него при тях проблемът е почти идентичен.

Той е на мнение, че и там ЦИК ще трябва да вземе някакво решение, което почти сигурно ще бъде оспорвано от една от двете страни. Професорът добави, че при такъв случай нещата ще отидат във ВАС.

"Българските върховни съдии имат специално отделение, което се занимава с изборни процеси. Там хората са много опитни. Според мен там вече са решили този казус, защото знаят какво ще им се стовари на главите в рамките на 1 седмица. Там забавяне няма да има. Ще има решение в срок", добави проф. Константинов. ОЩЕ: Предсмъртни гърчове и "докосване от Пеевски": Анализатори за случващото се в ДПС и БСП

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес