Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

24 юли 2024, 10:18 часа • 3112 прочитания

През октомври 2023 г. Министерския съвет в лицето на вицепремиера и външен министър Мария Габриел предлага дипломата Петър Танев да бъде назначен за посланик на България в Украйна.

Припомняме, че по-рано днес темата бе подхаваната от президента Румен Радев, който посочи в своя позиция, че именно тогава кабинетът така и не е завършил процедурата успешно и Петър Танев не е заминал за Украйна. Както знаете, продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, а в същата позиция от тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото е отказал да назначи Николай Ненчев през лятото на миналата година.

Още: "Николай Ненчев влиза по втория начин като посланик в Украйна": Бивш съветник на Главчев го засипа с критики и защити Радев

От "Дондуков" 2 припомниха, че при съгласувателната процедура през октомври миналата година е бил предложен и друг кандидат, различен от Николай Ненчев, който да оглави мисията ни в Киев. Държавният глава е уважил мотивите на тогавашния външен министър Мария Габриел. Тя предложи за поста именно Петър Танев, който вече е бил съветник в посолството ни в Украйна, където фактически нямаме посланик от началото на войната.

Посланикът на раздора

Припомняме, че последно поста бе заеман от Костадин Коджабашев. Посолството и консулството в Одеса затвориха врати през февруари 2022 г., малко след началото на руската военна инвазия в Украйна. Дипломатите ни помогнаха за евакуацията на български и чужди граждани от Украйна и с последния курс се прибраха заедно със семействата си у нас. Посолството стоя затворено до 12 септември 2022 г. Малко преди това през август завърналият се посланик Коджабашев пое поста на зам.-министър на външните работи в служебния кабинет на Гълъб Донев. Остана и във втория служебен, докато той не сдаде властта на 6 юни.

Иначе по повод на назначението за временен посланик в лицето на Николай Ненчев от пресслужбата на държавния глава допълват още, че отговор защо процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат не е завършена трябва да се търси от Министерския съвет.

Още: Антон Кутев видя външна намеса в назначаването на Николай Ненчев за посланик в Украйна

Колаж: БГНЕС

Вчера в специална позиция президентът призова правителството за стриктно спазване на Конституцията и процедурите по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаква кабинетът да му предложи за посланик в Украйна кандидат с доказани качества и професионална експертиза, каквито бившият военен министър Николай Ненчев не притежава, твърди Радев.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, потвърди, че Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна, за което не се изисква указ от президента, а обсъждането на кандидатури продължава.

Още: "Така ли е казал?": Служебният премиер отговори на Радев за новия посланик в Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес