Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лорер за добрия и лошия Пеевски, сглобките и ББР: "Да извадим България от блатото"

16 август 2024, 08:35 часа • 2385 прочитания

Не можахме да разберем как 3 години им трябваха на институциите да разберат. Не вярвам, че това е истинско правосъдие – повече вярвам, че това е разчистване на сметки. Така Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" коментира случая със заема от 150 млн. лева от ББР за Румен Гайтански-Вълка.

Лорер определи заема като първата "битка за връщане на България". И увери, че още през 2021 година, когато правителството на Кирил Петков управляваше, е изпратен сигнал до прокуратурата. Същият беше случаят с инхаус поръчките за ремонтите на язовирите – прокуратурата го взе и всичко потъна, заяви Лорер пред bTV: Обвиниха Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев за кредита от ББР

Ако вие поискате заем от ББР, ще ви поискат толкова много документи, че ще се отчаете. За сметка на това за 150 млн. лева явно са 1-2 листчета, каза Лорер и не пожела да коментира дали тези 150 млн. лева ще бъдат върнати на държавата. Той изрази надежда поне да бъде потърсена отговорност на виновните и това да е "първото голямо дело за корупция от много".

Същевременно Лорер смята, че българската прокуратура сега е на кантар – дали да слуша Пеевски или да работи за интересите на българското общество. Политикът обясни, че смята така, защото ако държавното обвинение работело изцяло за Пеевски, щяло да е още по-активно и целеустремено.

Пеевски и "доброто"

Попитан за думите му отпреди време, че Делян Пеевски се променил към добро, Лорер отговори, че тогава „Продължаваме промяната“ (ПП) се възползвали от „енергията“ и действали с ГЕРБ плюс ДПС за изпълнение на „добри политики“: Даниел Лорер: Пеевски се промени за добро, за доброто на цялата страна (ВИДЕО)

Притиснат, че и сега Пеевски е "евроатлантик", Лорер отговори, че за ПП нямало "добри и лоши", било въпрос на принципи. Пример била "Възраждане", защото между ПП и партията на Костадин Костадинов . "С ГЕРБ и ДПС показахме, че можем да градим добри политики за България", каза Лорер и по-късно в разговора призова: "Да извадим България от блатото". Моментално Мария Цънцарова го пита докъде е тогава съдебната реформа, а представителят на ПП напомни, че Конституционният съд я е спрял и добави: Знаете, че там има и парламентарна квота, и президентска.

Попитан защо тогава българите да имат различни очаквания, ако пак има "сглобка", Лорер отговори, че в следващия парламент ще има пренареждане, а партиите ще бъдат по-скромни в очакванията си, което щяло да позволи да се намери модел "за изтегляне на България от политическата сила". За ПП обаче си оставало цел да се разградят "моделите" тип Пеевски - вече прокуратурата се чудела дали да ги разследва, "г-н Сарафов е принуден да мисли на кого да служи". "Не вярвам в катарзиса, не вярвам и в добрите, и в лошите - единствено в политиките за България", заяви Лорер. Според него, присъствието на ПП в българската политика помогнало за разцеплението на ДПС, защото нов политически играч

Предстои да видим какви са техните цели – на "ДПС на Доган" и на "ДПС на Пеевски". Не знаем кой къде се намира, обобщи Лорер, с уточнение, че "ДПС на Доган" идват в парламента, но не участват в процеса на работа.

За финал Лорер обвини ГЕРБ за промените в Закона за училищното и предучилищното образование, по-известни като "джендър пропаганда". Това е руски сценарий и идеята е да се стигне до забрана изобщо за говорене по тези теми, смята Лорер: Спорният ЛГБТИ закон: Хората от протестите имат думата (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес