Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Легитимацията Пеевски не може да бъде европейска ценност": НПО-та с писмо до европосланици

16 май 2024, 13:41 часа
Реклама

5 неправителствени организации, възмутени от срещата на председателя на ДПС Делян Пеевски с европейски посланици, излязоха с отворено писмо до белгийския посланик, който организира събитието в резиденцията си.

Реклама

Писмото е изпратено и до шефовете на дипломатическите представителства на страните от ЕС в България, както и до посланиците на Великобритания, Швеция и САЩ и до консула на Норвегия. Още: Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

"Проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство. Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво. Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив - създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие", пишат Антикорупционният фонд, Българският Институт за правни инициативи, Институтът за пазарна икономика, Българският хелзинкски комитет и Фондация "Даная".

Петте организации обясняват на Фредерик Мьорис и на останалите дипломати, че върховенството на правото и ефективната борба с корупцията продължават да са проблемни сфери в България, също толкова, колкото преди десет или двадесет години. Като доказателства за това се сочи безрезултатният край на "няколкото временни парламентарни комисии, които се заеха да разследват конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието". Още: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Това е "поредната илюстрация за това колко високо в съдебната власт (а и в другите власти) трябва да се търсят първопричините за проблемите в българското правосъдие и правоприлагане", пишат неправителствените организации. 

Те допълват, че си дават сметка, че дипломатическите представители трябва да намерят "баланс между институционалното сътрудничество и политическата хигиена, особено в държави с хронични проблеми с борбата с корупцията като България". Още: Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

"Срещи с политик като Делян Пеевски, санкциониран от Великобритания и САЩ за корупционни действия и превърнал се в един от символите на корупцията в България, за нас обаче са отвъд червената линия на допустимите компромиси. Аргументи защо това е така можете да откриете в анализите и публикациите на нашите организации, както и на множество други независими медии и граждански организации, публикувани в продължение на много години", се казва в писмото и се призовава посланиците да отстояват и утвърждават европейските ценности.

"Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност", посочват организациите и заявяват, че в скоро време ще организират среща между посланиците от ЕС и гражданския сектор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес