Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Наесен ще сме наясно колко ще ни струва председателството на ЕС

10 юли 2015, 15:00 часа • 8134 прочитания

Прогнозният бюджет за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде готов през есента. Той ще се основава на анализите за логистиката, инфраструктурата, административния капацитет и културната програма, който в момента се изготвят от работните групи. Има скъпи, има и евтини председателства, нашето ще бъде от евтините, без излишни изхвърляния. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос на депутата от БСП Кристиян Вигенин за бюджетът на председателството.

Кунева беше категорична, че страната вече е в подготовка и има да се извърши огромна комуникационна и подготвителна работа. По думите й е изключително важно да се направи бюджет за периода 2016-2018, а не само за самото председателство през втората половина на 2018 г., за да може да се свърши качествено работата.

Освен бюджетни средства ще се ползват и такива от оперативните програми „Добро Управление“ и „Региони в растеж“. Вицепремиерът уточни, че средствата от европейските фондове не могат да бъдат използвани директно за председателството, но е възможно за подготовката – за административен капацитет и за ремонти на сградите, в които ще се организират срещите.

Кунева заяви, че освен разходи, председателството носи и много приходи и ползи на страната – от туризъм, реклама на държавата и нейните продукти. Тя даде за пример Латвия, която беше прогнозирала 64 млн. евро приходи.

Вицепремиерът коментира, че през есента ще поиска от парламентарните сили да декларират съгласие, че подготовката трябва да продължи, независимо от политическата ситуация в страната. По време на Българското председателство приключва редовния мандат на 43-тото Народно събрание. Има и други страни, в които е имало избори по време на председателството им, но това не е се е отразило на процеса, стига да има политическо съгласие, че това е национален надпартиен приоритет, завърши Кунева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес