Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коридор за военна мобилност с Румъния и Турция: Кабинетът одобри проекта

15 октомври 2024, 15:26 часа • 448 прочитания

Министерският съвет прие решение, с което одобрява проект на Писмо за намерение между министерствата на отбраната на България, Румъния и Турция относно изграждането на хармонизиран коридор за военна мобилност между трите държави.

Транспортни маршрути за мирно време и война

С документа София, Букурещ и Анкара заявяват намерение за сътрудничество за създаване на транспортни маршрути през териториите им с минимални бюрократични органичния, включително през границите на страните, и с възможности за използването им в максимална степен в мирно време, извънредни ситуации и конфликти.

Още: България се съгласи да оказва поддръжка на силите за реагиране на НАТО като страна домакин

С това се цели предприемането на синхронизирани мерки за преодоляване на факторите, влияещи негативно на придвижването на военни товари и личен състав, в това число сложните и различни национални правила за преминаване на границите, неефективна система за обмен на информация, липсата или недостатъчен капацитет на транспортната инфраструктура и затруднена координация за нейното използване.

Документът предлага набелязване още в мирно време на условията за използване на определените мобилни коридори за развръщане на силите и предприемане на мерки за хармонизиране на правилата за преминаване на границите на страните, синхронизиране на развитието на транспортната инфраструктура, оптимизиране използването, координирането и проследяването на средствата за придвижване на силите, както и мерки в областта на процесите за обмен на информация и оперативната съвместимост.

Снимка: Getty Images

Още: Ердоган подлъгва Сърбия – кремълската пропаганда в опит да пази Белград в своя орбита

Свобода на движение на военни конвои

"Освен за засилване на транспортната свързаност между страните, която е основен фактор за стимулиране на икономическото им развитие, решението на Министерския съвет ще способства за постигане на необходимата свобода на придвижване на военни конвои за успешно изпълнение на дейностите по усилване със сили и поддръжка на операциите, подобряване на способностите за бързо реагиране и оперативната съвместимост, допринасяйки с това за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана в региона", аргументират се от служебния кабинет на Димитър Главчев.

Още: Нова стъпка в проекта на България за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб

Румъния се присъединява към коридор №8

С друго правителствено решение е одобрен проект на Документ за присъединяване на Министерството на националната отбрана на Румъния към Писмо за намерение между министерствата на отбраната на България, Албания, Италия и Северна Македония относно създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност между техните страни в рамките на Паневропейския транспортен коридор № 8. Това споразумение беше подписано на 10 юли 2024 г. във Вашингтон.

"Решението на Министерския съвет ще способства за засилване на сътрудничеството между петте страни в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, както и за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО", отбелязват от МС.

Още: Турската брегова охрана спаси 28 нелегални мигранти, изтласкани в нейни води от Гърция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес