Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консули предлагат помощ на държавата за председателството на ЕС

12 септември 2017, 12:04 часа • 3677 прочитания

Почетните консули на България зад граница предложиха подкрепата и сътрудничеството си за българското председателство на Европейския съюз пред 2018 г.

На пресконференция, организирана от Асоциацията на почетните консули в България, бяха представени основните функции и ролята на дипломатите. Общо 36 държави, които нямат посолства у нас, са организирали двустранните отношения чрез почетни консули.

„Това е изключително важно, тъй като сътрудничеството през последните години се е оказало плодотворно и е донесло на България повече инвестиции, а оттам – и разкриването на нови работни места”, посочи председателят на асоциацията и почетен консул в Малта Борислав Боянов.

Според д-р Христо Илиев, на когото е поверено сътрудничеството с Мавриций, стокообменът с всички 36 страни се развива все по-успешно, като вносът от тях у нас възлиза на 2,5 млрд. лева, а износът към държавите се равнява на близо 2,2 млрд. лева. Междувременно търговското салдо расте и се очаква все по-успешна търговия. Той каза още, че особено застъпени са дейностите в областта на туризма, енергетиката и обмена на кадри, като Мавриций предлага работа на немалко български инженери, туристически специалисти, преподаватели в университети и други.

Борислав Сарандев, почетен консул на Шри Ланка, напомни, че е изключително важен въпросът за миграцията от посочените държави. Той отбеляза, че през миналата година от България са репатрирани 82 незаконни мигранти от Шри Ланка, а от началото на тази година броят им е 42 души.

Проф. Красимир Методиев, който отговаря за двустранните отношения с Израел посочи туристическото сътрудничество.

„Всяка година около 220 000 граждани на Израел посещават България, най-вече бази по Черно море като тези в Слънчев бряг и Златни пясъци. Това носи както приходи за страната, но и създава проблеми за решаване в сферата на паспортния режим, медицинските услуги и т.н.”, заяви Методиев.

Той каза още, че след атентата на летището в Сарафово от 2012 г. се е задълбочило и сътрудничеството в контратероризма между двете държави.

На днешната пресконференция стана ясно и какви точно функции изпълняват почетните консули. Като цяло страната ни не използва достатъчно ефикасно службата на почетния консул. Тя е възможно най-евтиният дипломатически вариант за по-бедни страни като нашата, които хем искат да имат широка дипломатическа мрежа от представителства, хем не желаят да плащат разноски по издържката на посолство и армия от дипломатически персонал.

За почетен консул не се кандидатства, няма обявени конкурси. Макар че формално Министерски съвет одобрява кандидатурата, изборът е изцяло в ръцете на държавата, чийто представител става кандидатът. Условията за неговия избор са най-малко две - да е много добре познат в съответната държава и да е авторитетна и влиятелна личност у нас. Третото условие е да е финансово независим.

Статутът на почетния консул е регламентиран във Виенската конвенция. В последните години обаче тази дипломатическа длъжност придобива все по-голяма популярност и на почетните консули се делегират все повече правомощия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес