Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Който желае, ще може да посочва предпочитан кандидат от партийните листи за изборите

20 февруари 2014, 11:27 часа • 16662 прочитания

Опция за преференция при провеждане на парламентарни избори ще има. Това стана ясно след дебатите относно поредния текст от новия Изборен кодекс.

Преференцията означава, че ако даден избирател пожелае, ще може да посочва предпочитан кандидат от партийната листа на политическата формация, която е решил да подкрепи на съответните избори. Не беше обаче прието предложението на ГЕРБ изборната система да е от смесен тип и във всеки район да се избира мажоритарно поне един народен представител.

Срещу предложението на партията на Бойко Борисов застанаха единодушно трите други партии в парламента.Причината, която беше изтъкната, е че партиите щели да си слагат удобен кандидат за мажоритарен избор и така „истински независимите кандидати няма да имат шанс”.

По думите на Мая Манолова, която водеше комисията за обсъждане на Изборния кодекс, в която участваха и граждански организации, точно неправителствените организации не са искали да има мажоритарен вот за 32-ма кандидати. Причината – това щели да бъдат „партийни послушковци”.

"Нямаме реална конкуренция, много по-вериятно е в един МИР независим кандидат, наистина мажоритарен, да спечели мандат. В Избирателния кодекс с правната техника улеснихме тази възможност - намалихме депозитите, които се внасят, броя на гласовете, които издигат тези кандидати. Улеснихме изключително много гражданите да влязат по независим начин на НС", каза Яно Янков от ДПС.

Междувременно бившият шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов посочи, че новият кодекс ще е по-добър, предаде БГНЕС. Математикът е категоричен, че по-сложна бюлетина ще създаде естествен образователен ценз, защото по-неграмотните хора имат по-голяма вероятност да стигнат до недействителен глас по невнимание.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес