Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"КОЙ нарежда на министъра да проверява депутати?": ДПС-Доган с нови въпроси към Людмила Петкова

30 юли 2024, 13:00 часа • 4495 прочитания

Подкрепящите почетния председател на ДПС Ахмед Доган депутати поставиха отново нападнаха финансовия министър Людмила Петкова.

Причината - според тях Петкова е наредила на КПКОНПИ и НАП да проверява напусналите парламентарната група на ДПС депутати. Припомняме, че още вчера (30 юли) министърът отрече твърденията и ги нарече "недоказани".

"Категорично се противопоставям на манипулативните твърдения на г-н Чакъров за участието ми в задкулисни политически договорки, внушаващи съмнения в обществото за "злоупотреба с власт и служебно положение", както и за политическа зависимост на институциите", заяви министърът. Още: Пеевски пак контролира сайта на ДПС

"КОЙ нарежда на министъра?"

В позиция, изпратена днес до медиите, депутатите на Доган изразяват "обезпокоението си от срещата. От ДПС-Доган посочват, че зададените от тях въпроси са били "манипулативно отклонени".

"В нас буди огромно безпокойство фактът, че въпреки че никъде в заявената позиция не сме изказвали каквито и да е твърдения, служебният министър на финансите вместо да отговори на зададените въпроси, в изявление до медиите реагира с необяснима острота и окачестви зададените въпроси като „уронване на престижа на институциите и служителите, които работят в тях", се казва в позицията.

Депутатите задават и следните въпроси:

  1. Имало ли е среща между КПКОНПИ – Министерството на финансите – НАП и ако е имало, КОЙ е инициаторът на тази среща и по каква причина се е състояла тя?
  2. Имало ли е външен човек по време на срещата?
  3. Какви са предпоставките, наложили разпореждането на масирани проверки на около 25 народни представители от ДПС? Още: Депутатите от ДПС-Доган ще разговарят с "Има такъв народ" за третия мандат
  4. Каква е причината точно сега да се разпоредят тези проверки?
  5. Кое налага данъчните служби да подложат точно тези около 25 души на скрининг?
  6. Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица?

Те поставят и нови:

  1. Какво кара служебният министър на финансите да реагира на изразената позиция от страна на група народни представители, след като твърди, че не е получила зададените от тях въпроси?
  2. Длъжен ли е служебният министър на финансите да отговори на въпроси на група народни представители?
  3. Получава ли служебният министър на финансите нареждане за извършване на цитираните във въпросите проверки, съвпадащи по време с други актове на служебното правителство за използване на институциите за политическа бухалка?
  4. КОЙ дава нарежданията на служебния министър за предприемане на действия за извършване на проверки на точно определени лица, в точно определено време?
  5. ДПС-Доган декларира, че безусловно приема и спазва върховенството на закона в България и по никакъв начин не се поставя над законите и институциите, които ги прилагат. Още: ДПС-Доган към НАП: Не твърдим, само питаме имало ли е среща в МФ, след която са разпоредени проверки срещу нас

"Водени от интереса на обществото и обезпокоени от начина, по който служебният министър отклонява фокуса на нашите въпроси и ги използва за манипулативно замъгляване на темите, касаещи нарушената безпристрастност и независимост на институциите, прилагаме копие на изпратеното до служебния министър писмо и настояваме час по-скоро да получим конкретни отговори на зададените от нас въпроси", пишат депутатите в изявлението си.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес