Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ляга с Митрофанова и става с Путин? Законът за чуждестранните агенти не мина в комисия

19 септември 2024, 18:18 часа • 870 прочитания

Законът за чуждестранните агенти на "Възраждане" не мина през водещата парламентарна комисия по културата и медиите.  "За" него гласуваха едва 2-ма народни представители, "против" - 6-ма и "въздържали се" - 2-ма, с което той бе отхвърлен. 

Очевидно законопроектът няма политическа подкрепа, но и време да стане факт също няма, тъй като е нужно да мине на първо четене през пленарна зала, а после на второ през комисия и в парламента. Народното събрание обаче ще излезе във ваканция другата седмица заради предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот. 

От "Възраждане" се заканиха да го внесат и в следващ парламент, като по думите им рано или късно той ще бъде реалност. 

Законопроектът на "Възраждане"

Вносителят твърдят, че една от основните цели е да се гарантира, че медиите, сдруженията, асоциациите и фондациите, които играят ключова роля в общественото мнение, действат в съответствие с националните интереси и не са обект на външни влияния, посочиха от партията.

В проекта от проруската партия настояват за отнемане на граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина. ОЩЕ: Какво ще стане, ако бъде приет законът за регистрация на чуждестранни агенти в България? 

Законопроектът предвижда задължителна регистрация на всички лица и организации, в това число политици и политически партии, които получават чуждестранно финансиране, с цел да се осигури пълна прозрачност и публичност на източниците на тези средства и целите, за които те се използват.

Междувременно Европейската комисия вече осъди законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти. Припомняме, че в Грузия подобен закон, копиран от Русия и прокаран от управляващата партия "Грузинска мечта", доведе до масови протести и сблъсъци между граждани и полиция. ОЩЕ: Европейската комисия осъди законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти (ВИДЕО) 

Дебатът: Кой си ляга с Митрофонова и се буди с Путин?

Дебатът по законопроекта бе цветущ, като бяха коментирани центровете на "Конфуций" в България. Депутатите се шегуваха, че държавната тайна в България е държавна, защото я знае цялата държава и дискутираха какво значи някой да е чуждестранен агент. В дискусията се включиха и представители на различни сдружения и НПО, като се чуха както мнения "за" инициативата, така и "против" нея. 

Депутатите дори прекалиха с времето за дебати, което също доведе до реакция от техния колега Петър Николов, който им каза, че е на родителска среща.

Дебатът откри лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който защити законопроекта си, като посочи, че подобни мерки срещу чуждестранните агенти има в американското законодателство. Той смята, че понястоящем биват целенасочено налагани чуждестранни политики и идеология и откровено частни и икономически интереси от страна на чужди субекти. 

Между него и Манол Пейков обаче възникна известно напрежение, тъй като депутатът от ПП-ДБ му опонира. 

"България е проядена от чуждестранно влияние и г-н Костадинов и неговата партия са олицетворение на това влияние. То идва от Русия и се нарича хибридна пропаганда. Това, че законът е заимстван от американския закон е откровена лъжа, като повечето неща, които излизат от устата на г-н Костадинов", каза Манол Пейков от ПП-ДБ. 

Той коментира, че е хубаво, когато някой се изказва по законопроекта, да го прочете. "Няма да коментирам преждеговорещото лице, защото има алкохолни изпарения", каза Костадинов. 

"Костадинов, престани, ще се видим в съда", отвърна му Пейков.

В рамките на дебата Костадинов подметна изглежда по адрес на Пейков, че има хора, които вечер си лягат с Митрофанова, а сутрин се будят с Путин.

Междувременно Пейков коментира, че човек може да е патриот и русофил, какъвто той определи самия себе си, като нарече путинофили хората от партията на Костадинов. 

"Наздраве", отвърна му някой от "Възраждане". 

Междувременно Любен Дилов - син от ГЕРБ-СДС декларира, че Пейков не пие. "Тук бъркате", каза той на "Възраждане".

Тома Биков от ГЕРБ също се намеси в дебата и каза, че няма конфликт на интереси, тъй като не е ползвал финансиране нито от фондове, нито от еврофондове, както и че никога не е ходил в американското посолство, в САЩ и в Русия. Той заяви, че е против законопроекта на "Възраждане". "Казахте, че трябва да станат ясни изменниците. За мен мотивация на едно законодателство не може да бъде да посочим един или друг за изменник. Това не е хубаво и не може да бъде цел на закона", коментира депутатът от ГЕРБ.

От ДПС заявиха, че не подкрепят закона, защото разделителните линии са достатъчни по много причини. "Този закон ни поставя под изпитание да въведем нови разломи, от които нямаме нужда", каза Хюсеин Хафъзов от ДПС

Катя Кайрякова от БСП коментира, че ще гласува с "въздържал се" по законопроекта. ОЩЕ:Европейската комисия осъди законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес