Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е соченият за пръв председател на правната комисия в 49-тия парламент?

26 април 2023, 16:29 часа • 10039 прочитания

30-годишният юрист Стою Стоев се очертава да е първият председател на правната комисия в 49-тото Народно събрание - или поне така усилено се говори в кулоарите на парламента, а Росен Костурков потвърди пред БНТ, че това ще е номинацията на ПП-ДБ. Както се споразумяха двете големи политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, председателите на Народното събрание и на правната комисия ще се сменят на ротационен принцип през три месеца.

Кой е Стою Стоев?

Младежът, който първи ще оглави комисията, е син на Теодор Стоев – юрист и бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

До февруари месец 2020 г. е съдружник в адвокатската им кантора "Станков, Стоев и партньори" заедно с бившия правосъден министър Антон Станков (НДСВ). От тогава въпросната адвокатска кантора е закрита.

От август 2020 г. баща и син Стоеви са създали адвокатско дружество "Стоев, Стоев и Партньори".

Бащата Теодор Стоев Стоев е в "Комидор" АД заедно с Кристиян Христов и Пламен Марков. Двамата – Христов и Марков, от своя страна са собственици на фирмата "Алепу Вилидж", която стана известна с проекта на Шофьорския плаж в Созопол: Инвеститорът на Алепу отказва да махне подпорната стена дори да му наредят

В декларацията си пред КПКОНПИ в качеството му на депутат през ноември миналата година Стою Стоев е вписал собственост на апартамент в София от 158 квадрата за 132 723 лв., гараж за 11 764 лв., паркомясто за 13 678 лв., парцел и складови помещения също в столицата. Притежава лек автомобил "Мерцедес".

Декларирал е 40% дялово участие във фирмата "С плюс Консулт" ООД, в която е съсобственик заедно с баща си, но е изписал наименованието ѝ като "С+ Консулт“, а не както е вписана в Търговския регистър - с думата "плюс".  

Още от парламента: 

Ива Митева се завръща в парламента - ето на каква длъжност

Михаил Миков: Не е нужно партиите да се разбират с главния прокурор, абсурдно е да се контролира независима власт

Минута е много за депутатските усилия

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес