Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клонираните атакуват: Как "Романо Фейсбуко" стана "Фронт срещу корупцията" срещу Ахмед Доган? (СНИМКИ)

23 август 2024, 17:30 часа • 3363 прочитания

"Време е за промяна. Време е за действия. Заедно срещу корупцията!" - с тези реплики политическата битка на лобитата в Движението за права и свободи (ДПС) се пренесе и в социалните мрежи под формата на хибридна война.

От средата на август страницата "Фронт срещу корупцията" във Facebook споделя редица критични публикации срещу почетния лидер на партията Ахмед Доган. До този момент са споделени както публични информации, в които остро се критикува Доган, така и снимки, за които се твърди, че показват луксозния му летен сарай край "Росенец" например.

Още: Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

"Как Ахмед Доган ограбва България, докато нашите хора мизерстват! Докато хиляди българи едва свързват двата края, Ахмед Доган прибира милиони от държавните ни банки, без никой да му потърси сметка! Точно така, 30 милиона лева са източени от Българската банка за развитие и пренасочени директно към джоба на този "почетен" лидер. Докато той живее в лукс и разкош в своя морски сарай, обикновените хора, които гласуват за него, се борят за всяка стотинка" - това са само част от цитатите в публикациите, насочени срещу Доган. Припомняме, че лично Делян Пеевски поиска "тези хора да питат г-н Доган: къде са 30-те милиона, които откраднахте от ББР?": Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен, ще го поканя за водач на листа в моя партия

Бърз преглед на съдържанието на "Фронт срещу корупцията" обаче показва, че макар да притежава такова име, то сред "разследванията" няма нито една публикация, в която да се споменава името на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски например. Нещо повече - единствените теми, които се засягат в публикациите в страницата, са същите теми, които Пеевски извежда на преден план в борбата си за овладяването на ДПС - разследванията за кредитите от ББР, издирването на бившия шеф на банката Стоян Мавродиев и дейноста на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, твърдения за незаконни практики на депутата от ДПС Рамадан Аталай и др.

В социалните мрежи популярност започва да придобива последната публикация на въпросната страница, в която се говори за "луксът на непристъпното: резиденцията на Ахмед Доган", придружена с кадри, за които се твърди, че са от летния сарай на създателя на ДПС. Прави впечатление, че към описанието на публикацията има както текст на български език, така и обръщение на турски език.

Още: Преврат с пешката: Ролята на Калин Стоянов*

"Ахмед Доган, политикът, който някога бе лицето на Движението за права и свободи (ДПС), днес живее живот, достъпен само за най-богатите на този свят. Резиденцията на Доган, често наричана "Сараят", е ярък пример за излишък и разкош, който контрастира рязко с трудностите, пред които са изправени обикновените хора в България. ... Скъпи българи, виждате ли сега защо трябва да направим "операция" и да се освободим от туморът, наречен Ахмед Доган и крадците около него? Скъпи приятели турци, не видяхте ли какво направи той, използвайки вас? Повече от тридесет години той ви манипулира и ограбва всички нас. Време е да кажем стига!", пишат от "Фронт срещу корупцията".

Хибридната война

Отправяйки поглед към техническите данни на въпросната страница в социалните мрежи, се забелязват някои интересни детайли. Подобно на повечето такива страници, които се използват като фабрики за компромати или тролски и очернящи публикации, които стават част от хибридната война и дезинформацията в социалните мрежи, то и "Фронт срещу корупцията" има интересна история.

Оказва се, че страницата е била създадена на 26 септември 2016 г. с името "Най-красивите циганки/ни", а два дни по-късно е преименувана на "Романо Фейсбуко". Осем години по-късно - на 9 август - страницата вече е озаглавена "Фронт срещу корупцията", а цялото съдържание досега е премахнато.

Още: "С Калин Стоянов Пеевски показа кой е онбашията": Веселин Стойнев с прогноза за две ДПС-та на вота (ВИДЕО)

Освен това прави впечатление, че корицата на самата страница изобразява снимки от различни политически афери, свързани основно с опонентите на Делян Пеевски - използвани са кадри от т.нар. афера с агенция "Митници", в която бяха замесени имената на бившият премиер акад. Николай Денков и бившият вътрешен министър Бойко Рашков, както и станалите тогава популярни кадри с "пуделчето и пачките". Страницата има 45 хиляди харесвания и 65 хиляди последователи (към 23.08.2024 г.)

Още: Доган с мнозинство в Централното бюро на ДПС, но без кворум да го събере - заговориха за фалшификации (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес