Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирилов пое вината за закона за спекулата, щяло да може да съдим България за нарушени права

23 март 2020, 08:43 часа • 4631 прочитания

Безспорно законът за извънредното положение е полезен. За гражданите, важните неща са уредбата на осигурителните и образователните права, както и процесуалните срокове, които спират да текат. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

На директен въпрос откъде-накъде ГЕРБ се съгласи с БСП за текста за спекулата, Кирилов отговори, че той поемал вината. Аз помолих ръководството на парламентарната група на ГЕРБ да помисли и да прегласува текста, каза правосъдният министър пред Нова телевизия. Какво е положението с този законопроект – припомнете си ТУК!

"Всяко едно такова решение може да има дефект", защити се обаче Кирилов. И обеща, че сега ГЕРБ нямало да гласува за тези текстове за спекулата, върху които и президентът Румен Радев наложи вето. "По принцип не е правилно да се слагат нормирани цени", съгласи се Кирилов.

Попитан що е то "невярна информация", правосъдният министър не видя от своя гледна точка проблем, но можело да се замени с "неистинна" и да нямало притеснения от страна на президента. "Ще се обсъжда, нека народните представители в правна комисия да преценят. Възможно е различно систематично решение на тази добавка", каза още правосъдният министър.

Попитан дали в крайна сметка ограничението на свободата на словото важи само за извънредното положение, отговорът на Кирилов беше, че била страшна логиката да се мисли, че само в извънредно положение не трябвало да се говорят неистини. Кирилов продължи и, че не бивало да се разчита само на съда що се отнася до истинността. А на въпрос можем ли да обжалваме пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), Кирилов отговори, че е безспорно, че имаме право на жалба – след като обяви в края на миналата седмица, че ще бъде поискана временна дерогация на Европейската конвенция за защита на правата на човека.

"Ако има ограничени права, ние започнахме законодателна процедура, които права могат да бъдат временно ограничавани", заяви Кирилов. Ако някой гражданин прецени, че негови права са недопустимо ограничени, той може да сезира ЕСПЧ, но България като държава ще е в по-благоприятна позиция за бъдещо дело, е тезата на правосъдния министър.

Нямаме данни за заразен с коронавирус в затворите и арестите, завърши Кирилов.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март"

"190 са потвърдените случаи на коронавирус в България (ВИДЕО)"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес