Кирил Добрев отново е сезирал компетентните органи заради Нинова

5162
Кирил Добрев отново е сезирал компетентните органи заради Нинова
Снимка: Архив

След като Кирил Добрев не беше допуснат до заседанието на Националния съвет на БСП на 8 октомври заедно с Калоян Паргов, той отново е сезирал компетентните органи. Според него контролната комисия на партията е направила „поредни нарушения на законите в страната и Устава на БСП“.

В публикация във Facebook-профила си Добрев припомня, че преди месеци Върховният касационен съд е приел, че изключването му от БСП и наказанието на Паргов са в „противоречие с изрични разпоредби на Устава на БСП и със самия правилник на работа на Националния съвет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Не допуснаха Кирил Добрев и Калоян Паргов до Националния съвет на БСП

Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание. ...

„Въпреки това, “държавникът” Нинова нарушава закона и отказва да изпълни съдебно решение. За да прехвърли отговорността, ”юристът” Нинова пише искане за разяснение до Общопартийната контролна комисия", пише той. То е с дата 7 октомври – ден преди заседанието на Националния съвет, като Добрев е качил снимка от документа.

„Мисля, че съдебните решения се изпълняват, а тълкувания може да дава само съдът, а не партийната комисия, освен ако желанията на Нинова и решенията на пратийните органи не са започнали да важат с по-голяма сила, отколкото Конституцията и законите на страната", добавя Добрев.

"Казусът не е интересен заради Кирил Добрев, с или без “документ” аз съм си социалист. Има една единствена причина, която заслужава внимание и тя е дали когато имаш претенции да си държавник, имаш качествата да спазваш българските закони в моментите, в които не те кефят“, пише той.

Кирил Добрев към Нинова и разпита ѝ в прокуратурата: Няма да позволя да ме ръководят лузъри (ВИДЕО)

Заради фалшификации в списъци, съдът ме върна в Националния съвет на БСП. Присъствах, но ме ограничиха само като гражданин, без възможн...

Припомняме, че на 8 октомври контролната комисия на БСП реши, че Добрев и Паргов не могат да вземат участие в заседанието и да гласуват. Решението бе взето с мнозинство от 17 гласа „за“ и 2 „въздържали се“.

Кирил Добрев беше изключен от партията в края на декември 2021. По думите му - той не бил изслушан и бил изхвърлен "анонимно, с измислени мотиви". На 27 юли 2022 г. ВКС отмени изключването на Добрев. Според съда заседанието на Националния съвет тогава не било свикано по предвидените в устава ред и форма, а освен това за участие в него не били отправени покани до всички 187 членове на НС на БСП. С това бил нарушен залегналият в устава принцип за най-широко участие на членовете.

Друго констатирано нарушение е, че поканите са били отправени в деня, в който вече е следвало да започне да тече заседанието. В същия ден е бил уведомен и самият Кирил Добрев, с което е било ограничено правото му, съдържащо се в устава, да бъде изслушан по вменените му нарушения, преди да започне гласуването.

В началото на октомври Корнелия Нинова разкри, че била извикана на разпит от прокуратурата по жалба на Добрев, свързана с това, че не бил допуснат на предишното заседание. Тя атакува държавното обвинение, че поело в свои ръце „вътрешнопартийния преврат“ в социалистическата партия. Днес Нинова трябваше да се яви на разпит в прокуратурата, но това не се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев: Модернизацията на въоръжените сили трябва да отчита новите реалности в сферата на отбраната

Психиатър: Партиите са в упадък, намеренията им фалираха едно по едно

Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Кирил Петков: Аз трябва да живея в бункер, ако Борисов го пазят спецчасти заради Украйна

"Дърти дансаджии": Скандал за "вербовки" с Атанас Атанасов разтърси парламента

Още ударни смени: Служебният кабинет назначи видни кадри на ДПС за областни управители (СНИМКИ)

"Ето, извиних се": Ивелин Михайлов поиска прошка от "Величие"

Нови екзотики: ИТН готови при техен трети мандат да има премиер от друга партия

Главчев очаква до края на годината да покрием всички критерии за влизане в еврозоната

"За нас ще е комплимент": "Величие" поиска програмен кабинет, но не иска третия мандат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика