Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карадимов: Кредитът от ББР за Вълка е един подарък

03 септември 2024, 18:56 часа • 5119 прочитания

Това е един огромен необезпечен кредит, един подарък. Това съобщи в ефира на bTV министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов въввръзка с отпуснатия от ББР 150 млн. лева кредит на Румен Гайтански – Вълка.

Карадимов е и бивш председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Той поясни, че са били предприети извънредни последващи действия. "ББР през 2019 г. няма нищо общо с ББР през 2024 г., като една от причините е именно този кредит. Станах председател на Надзорния съвет през ноември 2022 г. и заварих седем големи кредитни експозиции. Те бяха сложени на специален режим", посочи Карадимов.

Още: Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

"Беше предприета нова стратегия на ББР, която включва уплътняване на публичните функции на банката и преодоляване на регионалните дисбаланси. В резултат на това банката се превърна в могъщ съюзник на държавата в ключови сектори като военната промишленост и здравеопазването", подчерта бившият председател на Надзорния съвет на ББР.

Карадимов беше назначен от служебния кабинет за координатор на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Още: Росен Карадимов: ББР ще стане национална насърчителна банка

По думите му неговата задача е да осигури материално-техническото обезпечаване на МРРБ - заради ГРАО системата, на МВР - заради охраната на вота, на Министерството на правосъдието - заради гласуването в затворите, на Министерството на външните работи - заради гласуването в чужбина, и на Министерството на електроенното управление - заради верифицирането на машините и осигуряването на видеонаблюдението в деня на изборите.

"Изборите се провеждат от Централната избирателна комисия, правителството има отговорност по материално-техническото обезпечаване", уточни министърът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес