Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калоян Паргов: Оставка на Борисов не ни плаши, готови сме за предсрочни избори

18 февруари 2015, 16:35 часа • 14088 прочитания

Евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не плаши БСП. Това заяви лидерът на Градския съвет на Левицата в София Калоян Паргов. Той направи коментара по повод намека на министър-председателя, че ще подаде оставка, ако парламентът не гласува ратификация, за да може правителството да изтегли нов заем от 16 милиарда лева.

"Ултиматумът на Борисов, който чух, не бива да ни притеснява, заяви Калоян Паргов. - Това, че той ще си подаде оставката не означава политическа нестабилност за държавата. Да не забравяме също, че ситуацията в страната ни е такава заради неговите действия в последните 2 години. А евентуални нови предсрочни избори биха били начин да търсим нов консенсус, с който да излезем от тежката икономическа и социална обстановка. Затова тези заплахи не ме притесняват. Видях, че колегите и от други политически партии нямат притеснения в това отношение. Това е типичният стил на управление на ГЕРБ: "или-или". Този факт е показателен - сегашното правителство на ГЕРБ с нищо не е по-различно от първото. И тогава така действаха - чрез ултиматуми. Хората обаче искат да живеят спокойно, да имат перспектива и бъдеще. Не искат да плащат дългове, натрупани от управляващите, за да си покриват те собствените дефицити, създадени от погрешните им действия. Не мисля, че функционирането на държавата и на правителството би било силно затруднено, ако не бъде взет този заем. А ако все пак се стигне до изтеглянето му, парите трябва да бъдат насочени към създаването на нови работни места и производства с висока добавена стойност. Точно те липсват на България и това е големият проблем".

Калоян Паргов е категоричен, че БСП е готова за нови предсрочни парламентарни избори. "Всяка партия, ако е национално отговорна, по презумпция трябва да бъде готова за всякаква ситуация в държавата, обясни той. - БСП разполага с възможности и мисли в тази посока. Ако се стигне до там, че не се намери консенсусно решение в Народното събрание в следващите дни и премиерът подаде оставка, БСП няма притеснения за предсрочни избори".

Лидерът на Градския съвет на Левицата обясни, че големият проблем с новия заем, който правителството смята да изтегли, е свързан с неяснотата за какво ще бъдат харчени всичките тези пари. "До този момент не е известно средствата за какво ще бъдат използвани. Освен за погасяване на текущи падежи по заеми, според изявленията на някои представители на управляващата партия, направени мимоходом пред медиите, стана ясно, че средствата от новия заем ще послужат за покриване на дефицита, за плащане на пенсии, за запълване на дупки в бюджета... Примерът на Радан Кънев с Полша и Румъния не е подходящ, тъй като в тези държави става въпрос за съвсем различен икономически случай. Няма как да сравняваме баби с жаби. Аз бих дал за пример Германия. Там инвестираха в икономиката милиарди. Но не, за да запълват дефицити, да запушват дупки и да плащат пенсии, а да подкрепят производството, да създадат нови работни места и да запазят стандарта на средностатистическия германец".

Калоян Паргов е категоричен, че заемът, който правителството смята да изтегли, има една-единствена цел - да осигури политическо време и глътка въздух за управляващите в следващите 2-3 години. "Така ще осуетят всякакви протести и ще предотвратят тежки ситуации за тях, свързани с държавния бюджет и неговото разпределение, обясни още Калоян Паргов. - Въпросът обаче е какво ще правим след тези 2-3 години. Кой ще плаща сметката? Оказва се, че ще сме всички ние, българските граждани. Това, че в парламента имаше остри дебати и бурни дискусии е добре. Виждаме, че партиите от четворната коалиция са на различно мнение по този заем. Ако Реформаторите и ГЕРБ искат да обрекат хората да плащат този заем за години напред, техните партньори в коалицията са на друго мнение. БСП, като първата опозиционна партия - също".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес