Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Чиновниците в МВР трябва да са равни на другите чиновници

03 ноември 2015, 17:58 часа • 4489 прочитания

Приехме промени във възрастта за пенсиониране в системата на МВР, не за плащането. Това стана след диалог от няколко месеца и мисля, че нямаше проблем. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред „Лице в лице” на bTV.

Калфин припомни, че още тогава казал, че социалните придобивки трябва да се запазят, но не и за хората, които работят като чиновници. За тях трябва да се приравнят нещата така, както е за другите държавни служители. Не може да са равни тези, които работят по-лека категория труд с тези, които са в по-тежка категория, подчерта вицепремиерът.

Относно клас „прослужено време”, Калфин припомни, че още по времето на Дянков е направена реформа в Закона за държавния служител, съгласно която този бонус отива за длъжност, а не само за времетраене на работа. Вицепремиерът определи това като дискриминация за хора с дълъг стаж, но на по-ниска позиция от свои млади колеги.

В разговора се включи и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която повтори предложението си новите мерки да важат за тепърва назначени служители в сектор „Сигурност”. Работим и обсъждаме най-добрият вариант, увери тя. Бъчварова определи като „последна и най-лесна възможност” своята оставка и заяви, че не може да гадае дали утре Бойко Борисов няма да вземе друго решение, противно на нейното и на Владислав Горанов предложение.

Относно минималните осигурителни доходи Калфин пак защити първоначалното си решение да няма вдигане по отношение на тютюневия сектор, като пак заговори за „обективни критерии” – печалба, работна заплата. Вицепремиерът обаче не уточни дали всяка година и за всеки сектор се използват такива критерии и защо това не е законово урегулирано.

За данък вредни храни Калфин поиска първо да види окончателен текст от здравното миистерство, след публичното обсъждане. По принцип съм скептичен към тази мярка, каза той.

Относно евентуална негова кандидатура за президент, Калфин беше лаконичен, че много чудеса е виждал в политиката, но такова не вярва да види. Нямам такива планове, уточни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес