Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

01 август 2024, 17:58 часа • 1439 прочитания

Над 35 младежки организации от цялата страна се подписаха под отворено писмо на Националния младежки форум (НМФ) по повод политическата смяна на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Михаил Балабанов.

Припомняме, че преди седмица първо Actualno.com съобщи за уволнението на Балабанов след проведено почти активно мероприятие срещу него. ЦРЧР е структурата, отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР също така управлява европейски образователни програми и инициативи у нас, а бюджетът за 2024 г. е близо 140 милиона лева. Припомнете си цялото разследване ТУК.

"Непосредствено след информацията за освобождаването на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешки ресурси (ЦРЧР), Национален младежки форум и повече от 30 организации отправят писмо до Европейската комисия, Министерския съвет и 50-то Народно събрание, по повод притеснителната липса на прозрачност около процесите в националната агенция. Организациите настояват за публично оповестяване на мотивите за смяна в ръководството на ЦРЧР и публикуване на резултатите от осъществени проверки от страна на МОН, Сметната палата, АДФИ и Европейската комисия, както и за ясна и прозрачна процедура за критериите, по които се определя нов изпълнителен директор, включително чрез представяне на визия за взаимодействие с младежкия сектор", пишат в писмото си от младежкия сектор.

Още: Младежкият политически активизъм: Бъдещи управляващи с искания към депутатите (СНИМКИ)

И още: Националния младежки форум, в качеството си на Национален младежки съвет на Република България изразява своята загриженост относно процесите, протичащи в ЦРЧР в неговото качество на Национална агенция (НА), отговорна за изпълнението на програмите Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност. В писмото си младежите изтъкват още, че ЦРЧР следва да взаимодейства с различни институции и организации в областта на образованието, младежта и спорта, а в изминалите дни при тях са достигнали десетки сигнали на младежки организации, че след промяна в ръководството на Центъра приключването на процедури и подписването на договори в рамките на вече приключили процедури за отпускане на безвъзмездна финансова помощ (БФП), както и други административни процеси са били силно забавени и възпрепятствани - процеси, за които Actualno.com също съобщи и потвърди от независими източници.

Още: "Еразъм" проекти, младежки политики, стажове: Кандидати за европарламента спориха пред младите хора (СНИМКИ)

Освен че са сигнализирали европейските си партньори, от НМФ подчертават, че политическата рокада е "недопустима и необоснована, без публично оповестяване на мотивите за освобождаването, както и без наличието на ясна процедура за избор на нов директор". С цялото писмо може да се запознаете ТУК.

Снимка: Михаил Балабанов (вдясно)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес