Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви промени се правят в договора със САЩ за изтребителите F-16 Block 70?

22 април 2024, 17:13 часа
Реклама

Служебното правителство на Димитър Главчев внесе в Народното събрание предложението си за промяна на договора, сключен със САЩ през 2019 г. за доставката на първата партида от 8 изтребителя F-16 Block 70 и поддръжката им.

Още: Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

В парламента е депозиран проект на Закон за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS). Посочва се, че този договор е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София, но трябва да има и ратификация от Народното събрание.

За този ход на кабинета Главчев се разбра преди три дни, но не бяха известни детайлите - сега те вече са ясни.

Още: Първите F-16 Block 70 отиват в Бахрейн: А българските изтребители? (ВИДЕО)

Какво се променя в договора?

Посочва се, че измененията "не увеличават стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената от нас сума". Твърди се още, че не се "намалява или стеснява заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70".

Правителството посочва, че основните промени в договора за Изменение и допълнение може да се групират, както следва:

  • Коригиране на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици.
  • Намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.
  • Промяна на доставчици на отбранителни продукти и услуги спрямо тези, посочени в писмото-заявка за подготовка на проекта на договор BU-D-SAB (27.03.2019 г.), поради технологични или пазарни промени.
  • Закриване на някои от линиите поради отпаднала необходимост или поради създаване на нови, като това не води до намаляване на потенциалните способности.
  • Добавени са единадесет нови линии, финансирани за сметка на заложени средства по съответните линии или чрез пренасочване на средства от други линии на договора (съществуващи или изтрити).
  • Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS.

Още: За базите за F-16: Имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

Да не се обнародва

Според Министерски съвет подписаният международен договор "съдържа „контролирана некласифицирана информация“, която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. Това изключва и възможността за обнародването ѝ в „Държавен вестник“".

Снимка: "Локхийд Мартин"

Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност в тази връзка се предлага Народното събрание да разпореди международният договор за Изменение и допълнение № 2 към LOA BU-D-SAB да не се обнародва. Такава възможност е предвидена от Закона за международните договори на България - органът, който дава съгласие за обвързване на България с международен договор, може в акта за обвързване да разпореди той да не се обнародва, посочват от кабинета Главчев.

По информация от американска страна - веднага след влизането в сила на закона за измененията в договора ще започне работа по подготовка на следващи изменения и допълнения на този и останалите FMS договори.

Американската програма установява стандартен срок от 2 месеца за подписване на договори и допълнения и изменения към тях. "Предвид изискванията на Закона за международните договори на Република България спазването на този срок, на практика, е невъзможно. Поради това Министерството на отбраната на Република България е поискало удължаване на срока на валидност с 60 дни до 17 юли 2024 г. и очаква потвърждение от американска страна. Това допълнително удължаване на срока за влизане в сила по българското законодателство при определени ситуации може да доведе до негативни финансови последици (увеличаване на цените на продукти и/или услуги), забавяне в хода за изпълнение и в крайна сметка промяна в сроковете за доставка на самолетите и тяхната ефективна поддръжка и използване", гласи позицията на правителството.

Докъде стигнаха САЩ с българските изтребители?

България поръча от САЩ общо 16 изтребителя F-16 Block 70. Най-напред бяха поръчани 8. През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 самолета от Щатите и така нашите ВВС ще разполагат с една пълна ескадрила. Другите 8 машини се очаква да пристигнат у нас през 2027 г.

Първите самолети трябва да дойдат в края на месец март 2025 г. - след известно забавяне. Поне това показва последната налична официална информация.

Още: Словакия получи F-16 като тези за България: Уточнение колко сме назад за част от нашите

Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от изтребителите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като за първите два – F-16C Block 70 и F-16D Block 70, е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

По време на посещение си в Щатите бившият военен министър Тодор Тагарев чу обнадеждаващи думи от замeстник-помощник секретаря на ВВС на САЩ по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт. Тя отбеляза, че за Вашингтон този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

Още: Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес