Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква ще е формулата в 51-вия парламент?: Проучване дни преди вота

25 октомври 2024, 07:39 часа • 648 прочитания

ГЕРБ-СДС получава подкрепата на 24,9% от гласуващите. За второто място се води битка между “Продължаваме промяната” - “Демократична България” и “Възраждане”.

Това сочат резултатите от проучването на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. То е проведено в периода 16-22 октомври 2024 г. сред 1002 пълнолетни граждани чрез пряко полустандартно интервщ "лице в лице".

Между “Възраждане” и ПП-ДБ има разлика под половин процент, но в полза на националистите - съответно 15,2% и 14,8%.

ОЩЕ: Сигурните партии в следващия парламент: Проучване

Под един процент е разликата между “Алианс за права и свободи” (АПС) на Ахмед Доган (7,8%) и “ДПС - Ново начало” на Делян Пеевски (7%).

В група с близък резултат попадат “Има такъв народ” и “БСП - Обединена левица” с разлика, по-малко от процент. Партията на Слави Трифонов печели сигурно парламентарно представителство с 6,6%, а новото обединение на левицата - 6,5.

В третата група формации със сходна подкрепа попадат онези, които са най-близо до преминаването на 4-процентната бариера - точно толкова събира МЕЧ на бившия спортен министър Радостин Василев. Плътно зад него с половин пункт разлика се нарежда “Величие”, която бе изненадата на миналите избори.

ОЩЕ: "Медиана": ГЕРБ първи, БСП пред двете ДПС-та

С по-малък шанс за влизане в Народното събрание остава коалицията “Синя България” около Петър Москов и Вили Лилков, която получава 1,7% подкрепа. Делът на респондентите, посочили, че ще гласуват с опцията “Не подкрепям никого”, е 4,3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност е между 2 и 2.200 млн. души.

"Нов кабинет с ГЕРБ, ПП-ДБ и в него „Възраждане“ ми се струва на този етап твърде малко вероятен. ГЕРБ едва ли ще преговарят с „Възраждане“, обясни политологът Димитър Ганев в ефира на Нова телевизия.

Според него правителство с ГЕРБ, ДПС на Пеевски, БСП Обединена Левица и ИТН също не е възможно, тъй като има много категорична позиция от страна на лидера на ИТН в едно негово интервю, че подобно сътрудничество с Пеевски е изключено.

"ГЕРБ предлага кабинет на малцинството с подкрепа, но нека изясним, че няма кабинет на малцинство. Не може да имаш кабинет, без да има мнозинство в парламента", каза още Ганев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес