Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Пеевски разширява влиянието си по места и какви са ходовете на Доган: Специален анализ на Добромир Живков (ВИДЕО)

19 септември 2024, 16:30 часа • 3589 прочитания

Ние се намираме в преходен период от опита на българското общество да се откъсне от модела на управление през последните 15 години, на принципа на завладяната държава, в която няма самостойни институции. Това заяви в предаването "Студио Actualno" социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков, коментирайки последни дни от работата на 50-то Народно събрание.

По думите му завладяната държава навлиза в един следващ момент, в който виждаме свръхконцентрация на власт, която "господин Делян Пеевски успява да реализира като действия в страната". Според Живков големият въпрос е дали българската демокрация ще успее да запази постиженията, които има, за последните 20-30 години.

Кризата в ДПС

Живков смята, че фракцията около почетния председател на ДПС Ахмед Доган се намира в по-неизгодната позиция. "Консолидация може да се очаква тогава, когато това ДПС заеме ролята на жертва. Това събужда един инстинкт, особено в поколенията 40+, за които не е далечно и не е чуждо мисленето за "Голямата екскурзия", за масовата смяна на имената, за тази репресия, която беше извършена, от комунистическата държава тогава. Това всъщност е печеливш до голяма степен ход, за да може да се позиционира сегашното ДПС отново като притиснато. Привличането на това обществено внимание и чувството за застрашеност на общността е печелившият ход срещу тоталната война, която води г-н Пеевски, по всички фронтове в ДПС", отбеляза Живков.

Той отбеляза, че в момента наблюдаваме по-скоро трансформацията в ДПС, което не означава, че тя няма да доведе до рухването на тази партия такава, каквато я познаваме. "Когато Пеевски стана централна фигура в ДПС, започна географски да се разширява електоратът на партията. Именно това разширение ще бъде в ядрото на гласувалите за новото начало", отбеляза още Живков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес