Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как гласуваха новите ни евродепутати по първата резолюция на ЕП в подкрепа на Украйна?

17 юли 2024, 17:31 часа • 2583 прочитания

Общо 495 евродепутати гласуваха "за" първата резолюция на новоизбрания Европейски парламент в подкрепа на Украйна. Други 137 бяха "против", а 47 членове на ЕП се въздържаха.

Документът посочва, че ЕС ще подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо до победата. Потвърждава продължаващата подкрепа на членовете на ЕП за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Призовава за още санкции срещу Русия и Беларус, за насочване на печалбите от замразените руски активи към Украйна, за увеличаване на военната помощ на държавите членки за Киев. Унгарският премиер Виктор Орбан пък е порицан заради визитата си в Москва при диктатора Владимир Путин.

Още: Първа резолюция за Украйна на новия ЕП: Последици за Унгария, Путин да си плати за разрушенията

Как гласуваха българските евродепутати?

Двама български евродепутати гласуваха "против" - не е изненада, че те са Петър Волгин и Станислав Стоянов от "Възраждане". Другият член на ЕП от партията на Костадин Костадинов - Рада Лайкова - се е въздържала, показва справка в регистрите на ЕП.

Още: Русия обяви за издирване журналист, който живее в България (СНИМКА)

"За" са гласували 12 български евродепутати: Ивайло Вълчев от ИТН/"Европейски консерватори и реформисти"; Радан Кънев (ДБ), Андрей Ковачев (ГЕРБ), Илия Лазаров (СДС), Ева Майдел (ГЕРБ), Андрей Новаков (ГЕРБ) и Емил Радев (ГЕРБ) - всички от ЕНП; Танер Кабилов (ДПС), Илхан Кючюк (ДПС), Елена Йончева (ДПС), Никола Минчев (ПП), Христо Петров (ПП) - всички от групата на "Обнови Европа".

В гласуването не са участвали депутатите от БСП/"Прогресивен алианс на социалистите и демократите" - Цветелина Пенкова и Кристиан Вигенин.

Снимка: iStock

"По настояване на отделни делегации, сред които и тази на българските социалисти, части от текста на резолюцията бяха подложени на отделно гласуване. Евродепутатите от БСП гласуваха против ново увеличаване на военната помощ за Украйна и против искането поне 0.25% от годишния БВП на всяка държава членка да отива за такава военна помощ", съобщиха от пресцентъра на БСП. "Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова гласуваха против настояването да се премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна, срещу военни цели на руска територия. Не на последно място, българските социалисти се обявиха и против разширяване на операциите за обучение на украинските въоръжени сили", гласи още позицията.

Още: И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

"Българските социалисти ще продължават да отстояват позицията на БСП, че единственият начин за разрешаване на конфликта в Украйна е чрез средствата на дипломацията", добавят от БСП.

Вигенин и Пенкова подкрепиха и предложение на Групата на "Левицата" ЕС да предприеме амбициозна дипломатическа инициатива за незабавно спиране на огъня в Украйна, което обаче не беше прието. След като текстовете в резолюцията бяха утвърдени от мнозинството, българските социалисти напуснаха залата.

Още: Ясни са зам.-председателите и квесторите на ЕП, има и българско участие

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес