Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ББР е давала огромни кредити без обезпечение?: Отговорът от министъра на иновациите

14 септември 2024, 09:52 часа • 12591 прочитания

Тогавашното ръководство на Българската банка за развитие (ББР) е давала огромни кредити без обезпечение. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в ефира на БНТ в отговор на въпрос кой е правил подаръци от 150 млн.

ОЩЕ: Защо не се разследва заема от 150 млн. лв. на "Булгартабак"?: Говори Кирил Петков

"За разлика от този кредит всички останали са свръхобезпечени. При този кредит няма обезпечение. Проблемът стана виден, когато ББР направи анализ и разбра, че не може да изпълнява този кредит и тръгна да продава на търг. Реалният актив на този кредит е акциите на едно дружество, а акциите максимумът им е 9 млн., а са дадени 150 млн.", разясни Карадимов.

Припомняме, че през август беше проведена акциите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на ББР Стоян Мавродиев заради неправомерно усвоен кредит от 150 млн. лв.

ОЩЕ: Заради кредит от ББР: Претърсват имоти на Румен Гайтански - Вълка

Служебният министър на иновациите обясни, че са променили устава на ББР.

"Преди време Кирил Петков се опита да осветли практики и схеми от ББР по изключително неудачен начин. Публичната информация, която той разнесе не беше вярна и начина, по който я направи нанесе публичен международен удар по имиджа ни", каза Карадимов.

"Ние направихме устава на банката като принципал и в момента банката е мощен инструмент на държавата в различни сфери – свързаност, инфраструктура, комуникации, военно- промишлен комплекс, социална инфраструктура", заяви той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес