Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът отпусна милиони за държавните граници, образованието и здравеопазването

23 октомври 2024, 15:46 часа • 367 прочитания

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2024 г.

Със свое постановление служебният кабинет отпуска до 7 милиона лева за финансово обезпечаване на дейности, свързани с държавната граница, включително ремонт и надграждане. Парите ще са и за радиолокационна система за детекция и класификация на ниско летящи обекти (до 3 хил. м).

Още: Държавата ще спасява болница "Лозенец" с 25 милиона лева заем

Обезщетения в образованието

Правителството отпусна и над 42,7 млн. лв. за обезщетения в образованието - за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2024 година.

Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците юли-август 2024 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Финансирането е за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2024 г.

Още: Нова стъпка в проекта на България за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб

Още пари за Министерство на иновациите и растежа

Министерският съвет прие и постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на иновациите и растежа за 2024 г. С предвиждането на допълнително финансиране в размер до 17 672 132 лв. ще се осигури бюджетен ресурс, който ще позволи да бъдат насърчени общо 8 дружества, изпълняващи инвестиционни проекти, сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Инвестициите на дружествата са на обща стойност около 348 млн. лв. и предвиждащи разкриване на над 850 нови работни места.

Чрез увеличение на бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2024 г. ще се осъществи успешна подкрепа на дружествата, изпълняващи инвестиционни проекти и създаващи значима заетост, съобщават от Министерски съвет. Финансовите стимули по ЗНИ са предназначени за насърчаване на инвестициите на местни и чужди предприятия за изграждане на нови производствени мощности и създаване на дългосрочни нови работни места.

Още: След решението на Конституционния съд: Милиони дивидент от БЕХ влизат в хазната

Средства за здравеопазване

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г., в размер на 710 000 лв. за увеличаване на субсидията за медицински дейности по медицинска експертиза за последното календарно тримесечие на 2024 г.

Увеличението на субсидията е свързано с повишаване на стойността от 60 лв. на 100 лв. на влязло в сила експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване/преосвидетелстване за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, изготвено от ТЕЛК предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което експертно решение няма подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване то е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия.

Необходимостта от увеличаване на стойността на гореописаната субсидия е свързана с промените в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, направени с Постановление № 47 на Министерския съвет от 13 март 2024 г. (ДВ, бр. 23 от 2024 г.), които обуславят съществени организационни промени в медицинската експертиза, основната цел на които е да се преодолее значителното забавяне на експертизата, достигаща в някои ТЕЛК в страната до 3-4 години.

Пари за икономиката

Министерският съвет прие и постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2024 г. Одобрените средства са за нуждите на Българския институт по метрология (БИМ) и ще дадат възможност за окончателни плащания по два броя договори за доставка на оборудване и софтуери за изпълнение на функциите на БИМ, съгласно Закона за електронното управление, Закона за киберсигурност и нормативните актове по прилагането им, както и привеждането на информационната и комуникационната инфраструктура в съответствие с европейското и национално законодателство.

Още: Служебният кабинет одобри над 190 млн. лв. за общините

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Одобрени са и промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2024 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество. С решението се предостави съгласие държавата да придобие 30 000 броя нови обикновени поименни акции, с номинална стойност и емисионна стойност 1000 лева всяка една, във връзка с увеличаването на капитала на „Спортен комплекс Варна“ АД - след извършване на парична вноска в размер на 30 000 000 лв.

Държавата участва в увеличаването на капитала едновременно и при същите условия, при каквито и частните акционери на дружеството, обявиха от служебния кабинет.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес