Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кабинетът Грънчарова": България има втората жена служебен премиер в историята си (ОБЗОР)

09 август 2024, 20:30 часа • 2228 прочитания

Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде 60-ият министър-председател на България и деветият служебен премиер от началото на демократичните промени у нас.

В петък президентът Румен Радев връчи на настоящия временен шеф на Сметната палата мандат за съставяне на ново служебно правителство, което да управлява до изборите на 20 октомври тази година. Решението бе изненадващо, след като от седмици очакванията бяха досегашния служебен премиер Димитър Главчев да продължи да управлява и в новия кабинет, но изненадващо минути преди Радев да покани Грънчарова самият Главчев оттегли желанието си за втори мандат начело на служебната власт и така ще предаде поста на своя бивш зам.-председател в одитния орган.

Горица Грънчарова-Кожарева е втората жена, която ще стане служебен премиер на България след Ренета Инджова - тя бе назначена от президентът Желю Желев през 1994 г., като беше не само първата жена на този пост, но и първият служебен премиер въобще след промените от 1989 г. Така точно 30 години по-късно, макар и за кратко, в кабинета на министър-председателят ще влезе отново жена като служебен премиер.

Снимка: БГНЕС

Кой е новият премиер?

Бъдещият служебен министър-председател е на 58 години, има магистърска степен по "Счетоводство и контрол" от Стопанската академия в Свищов, член е на Сметната палата, където в момента е зам.-председател, от 2005 г. Именото ѝ нашумя около скандала с отстраняването на бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Тогава президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, че Горица Грънчарова-Кожарева продължава да заема поста си, въпреки че Цветан Цветков е възстановен на позицията председател на Сметната палата от съда. Депутатите обаче решиха този спор като избраха Димитър Главчев за нов председател на одитния орган.

Всъщност през 2015 г. Кожарева е избрана със 144 гласа на тогавашното мнозинство ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ и с подкрепата на Патриотичния фронт. ДПС и "Български възход" се включват вече в следващия ѝ избор - миналата година, когато НС я излъчи именно за заместник на отстранения Цветан Цветков.

Още: "От Гълъб на Горица" и "Хванахме гората": Реакциите след избора на новия премиер Горица Грънчарова-Кожарева (СНИМКИ)

Иначе Грънчарова е бивш главен експерт в Националната агенция за приходите, управител - офис НОИ на СИБАНК АД, зам.-главен счетоводител в "Булгаргаз", управител в "ТС Банк" АД, счетоводител в ДЗИ, се посочва на сайта на Сметната палата. Била е председател на Комисията по професионална етика към Сметната палата, както и координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.

При изборът на Димитър Главчев за служебен премиер, Грънчарова заема временно поста на титуляр на Сметната палата, а сега очакванията са те да ротират постовете си и Главчев да се завърне обратно.

Снимка: БГНЕС

От "Не я познавам" до "Ще следим за обвързаности": Реакциите на партиите

Новината бързо отекна и в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов побърза да обяви, че не познава Грънчарова. "Когато избирахме Сметната палата, тя беше от квотата на БСП. Поздравявам я с назначението, щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати и й пожелавам успех", посочи Борисов.

Изборът на вътрешен министър ще покаже дали служебният кабинет е на Пеевски, каза от своя страна съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков. Той посочи, че ако Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакоиев станат вътрешни министри, за него ще означава, че Делян Пеевски назначава министрите в този кабинет.

Горица Грънчарова - Кожарева не е свързана с БСП, каза депутатът от социалистите Борислав Гуцанов във връзка с думите на Борисов, че тя е била от квотата на социалистите. "Г-н Борисов се е объркал - 2015 г. тя е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторският блок и патриотичната формация тогава и е било предложение на "Патритоичният фронт", уточни Гуцанов.

Още: С обвинения към Главчев: Президентът връчи мандат на премиера Горица Грънчарова-Кожарева (СНИМКИ)

Председателят на ДПС Делян Пеевски коментира пред медиите, че има усещане, че президентът и секретарят му по вътрешна политика Николай Копринков ще се "набъркат" в реденето на сдлужебния кабинет. "Надявам се, че "Мистър Кеш" - Радев със селския кръчмар от Труд Николай Копринков няма да се набъркат в тази процедура", каза Пеевски. Той се надява, че Грънчарова ще устои на огромния натиск, който ще се стовари върху нея.

"Вредните промени в Конституцията, наложени от ПП-ДБ, подкрепени от ГЕРБ и ДПС, за съжаление не дават друга възможност на президента Радев освен да избира поредния служебен министър-председател от по-късата резервна скаймейка на ГЕРБ и ДПС", каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

От ДПС-Доган пък декларираха, че ще следят кабинета Грънчарова за обвързаности, каквито по думите им е имало в предходния службеен кабинет на Димитър Главчев, стана ясно от думите на един от председателите на ДПС Джевдет Чакъров по време на брифинг в парламента.

Какво следва?

Още в първото си изявление пред медиите минути след края на срещата с президента, бъдещият премиер на страната обяви, че още от утре (10 август) започва разговорите за бъдещия състав на новото служебно правителство. Макар очакванията да са повечето министри да запазят поста си, Грънчарова загатна, че може да има рокади.

"Още от утре започвам разговори със сегашните министри и други експерти. Ще се справя. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство", каза тя и подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е провеждането на честни и демократични избори.

Снимка: БГНЕС

Оттук насетне процедурата продължава по новите правила на Конституцията и съгласно сроковете, заложени в Изборния кодекс. Държавният глава Румен Радев вече обяви, че следващите предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. В този смисъл президентът насърчи новия министър-председател да представи структура и състав на кабинет до 19 август, с оглед спазването на сроковете за провеждането на новите избори. Припомняме, че по процедура са нужни точно 60 дни за организация на вота, а по Конституция президентът следва да издаде указите за насрочване на изборите и за съставяне на служебно правителство също 60 дни преди датата на вота.

Още: Коя е Горица Грънчарова-Кожарева, посочена от президента за служебен премиер?

Според новите промени в основния закон пък новоизбраният служебен кабинет следва да положи клетва пред Народното събрание. Депутатите обаче гласуваха да излязат в лятна ваканция от 17 август, а според сроковете трябва изпълнителната власт да се закълне в пленарна зала на 20 август. Предстои да стане ясно дали ще бъде насрочено извънредно заседание на Народното събрание именно за тази дата и дали депутатите ще прекъснат ваканцията си, или ще я изместят за след 21 август.

Главчев си отива

Припомняме, че при връчването на проучвателния мандат държавният глава също обърна внимание, че досегашният служебен кабинет на Димитър Главчев не е успял да се справи с политическите зависимости и злоупотребата с власт. Част от критиките са насочени най-вече към вътрешния министър Калин Стоянов, а гласовете в подкрепа на това той да не е част от следващия кабинет нарастват. Още: ПП-ДБ разкриха десетки хиляди купени гласове повече, посочиха за виновен Калин Стоянов

От своя страна Димитър Главчев подчерта, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика. "Нашето правителство си свърши работата, нямаше никакви забележки по провеждането на изборите. Запазихме европейския път на България", каза все още действащият министър-председател пред българските ни колеги в Париж. Премиерът е във френската столица, за да наблюдава българското участие на Олимпийските игри.

"Аз се отказах от политиката преди две години въпреки всички спекулации, които имаше тогава, и затова всъщност и сега напускам този пост, защото се появиха нови спекулации. Появиха се и спекулации за мои зависимости, за които аз не знам, и реших, че е по добре да постъпя по този начин. Част от решението ми е да запазя доброто си име на професионалист в Сметната палата", посочи той и припомни, че е поел позицията на служебен прмиер поради липсата на други желаещи от възможни варианти. "Сега се появиха други кандидати, нека да им се даде шанс", призова Главчев.

По темата работи Ивайло Илиев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес