Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова: Номинацията на Сарафов показа провала на авторите на съдебната реформа

14 октомври 2024, 18:17 часа • 394 прочитания

"Единствената номинация за нов главен прокурор показва, че проблемът е доста по-дълбок, отколкото номинацията на една конкретна кандидатура. Това е пълен провал на авторите на съдебната реформа, която беше отхвърлена с решението на Конституционния съд, защото се върнаха нещата такива, каквито бях в изходна точка". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

Още: Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

Тя отчете и неспособността на Народното събрание и на участниците в него да изберат нов Висш съдебен съвет. "Оттук нататък останалото е в съвестта на хората, които представляват тази система и независимата съдебна власт", коментира тя пред журналисти.

Още: Същото ВСС, което освободи Гешев, сега издига Сарафов: Говори Велислав Величков

Йотова иронизира, че е въпрос за Нобел дали има влияние върху съдебната ни система от политически фигури. "Всичко, което се подклажда като внушения и слухове и така се опитват да се урони още повече достойнството и авторитета на една от независимите власти, не е от полза на нито един от нас българските граждани", коментира тя.

Още: Вицепрезидентът: 50-ото НС приключи по начин, който е много обиден за нас като българи

"Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, многобройни задържани хора за купуване на гласове, означава едно - имаме епидемия", каза вицепрезидентът пък по повод непрекъснатите акции срещу търговци на гласове. И допълни, че това вече не е градски фолклор, не са слухове, това е начин, по който България прави избори. "И ако аз тогава поставих въпроса за това само до дилърите ли ще се стигне, каквото направи и президентът, впрочем, получихме отговор от МВР, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства. Това лично мен не ме задоволява, предполагам, че и българските граждани, защото оттук нататък трябва да се стигне до поръчителите и до този, който реално му дава парите, за да се купуват български гласове", продължи Йотова, припомняйки съвещанието, което Румен Радев свика в президентството миналата седмица с всички органи и институции, отговорни за организацията на изборите.

Още: Йотова: Голямата отговорност на политическите формации в следващото НС е да съставят кабинет

"Има редица примери, които са свързани включително и със законодателни промени, след това в изборното законодателство, а защо не и ако се докаже коя партия дава средства или подбужда към купуване на гласове, да бъде лишена от участие на следващите избори", предложи Илияна Йотова..

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес