Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Цонев застана до Пеевски и каза на Доган: Да не стане напънала се планината и родила мишка

12 юли 2024, 08:37 часа • 6639 прочитания

Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и ще остана в него. Това заяви едно от най-известните политически лица в България Йордан Цонев.

"Уважавам много г-н Ахмед Доган – неговите исторически услуги за България и ДПС са абсолютно неоспорими, но онова, което се случва през последните дни, разколебава някои много твърди убеждения от последните 25 години", заяви Йордан Цонев.

Остава усещането у мен, че 25 години съм бил заблуждаван, че заедността е основа на ДПС, каза Цонев пред bTV и визира фейсбук призиви, че "българите" искали да вземат Движението. "Това не е делото на живота на г-н Доган", добави той и заяви, че разбрал от Фейсбук, че бил "българчето" в тази партия. И призова Доган да се разграничи от протежетата на Рамадан Аталай, които отправят етнически призиви във Фейсбук, явно визирайки групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Йордан Цонев дори заяви, че заради натиск как "предавал етноса" депутат от ДПС получил сърдечен арест. "По-скоро е такъв тормозът, отколкото някакъв друг", продължи Цонев след като беше попитан изрично за репликата на Доган за натиск през МВР и прокуратурата: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат. Не му прави чест на Доган, категоричен беше депутатът и поиска като има такива твърдения, да се дадат законодателства. "Прокуратурата е проверявала всички сведения и не само, временни комисии в парламента също - Пеевски никога не е бил ръководен член на банка, на КТБ", заяви Цонев. Той отрече "акта Магнитски" по адрес на Пеевски - американската администрация била подведена. Цонев омаловажи и случая със съдия Цариградска - "то бяха лъжи, то бяха ... не ме вкарвайте в това да разказвам инсинуациите на кръга "Капитал". Вие може да ме питате за всичко, но аз да избера на какво да отговарям": САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков

Цонев защити "Пеевски в Магнитски" с контраатака - как така сега АЛДЕ "си отвориха очите", че Пеевски е санкциониран? "Казвам, че това е организирана атака от Илхан Кючюк, "който пък е част от екипа на този, който сега атакува", заяви Йордан Цонев: “Или Пеевски вън от ДПС, или ДПС вън от Европейската партия АЛДЕ”: Възможно ли е

Пеевски направи страхотни неща за хората и ДПС, продължи Цонев, посочвайки, че Движението е с най-добър политически резултат като депутати. Традицията в ДПС е да се управлява с твърда ръка – така Цонев развенча приказките за демократичното начало в партията. Той каза, че имало "огромни потоци от инвестиции" за смесените региони и говори за милиони за джамии.

Не съм говорил с Ахмед Доган преди да взема решението си – в последните години много рядко говоря с него, само когато той ме потърси, каза още депутатът на ДПС. Той добави, че 24-25 депутати от ДПС си тръгват заедно с Пеевски.

Още: Депутатите на Доган са готови да подкрепят кабинет на ПП-ДБ

Кой е виновен за кризата в ДПС?

Защо две седмици г-н Доган не каза нищо за подкрепата за правителство с първия мандат (на ГЕРБ)? Ако е имало желание на Доган за такова нещо, защо никой не каза? Точно преди гласуването Джевдет Чакъров обяви на парламентарната група, че Доган иска да се гласува против правителството на ГЕРБ. На мен ми звучи като разделителна линия за проверка кой е с Ахмед Доган и кой е с Делян Пеевски, обясни Цонев.

Ще видите, че няма да воюваме с почетния председател на ДПС. Решение на Пеевски е дали ще има нова партия – той ще си каже. Аз в нова партия не отивам – останалите важни послания на Цонев. Той си спомни и за политическото минало и направи паралел със СДС и Иван Костов – Цонев беше част от СДС и заедно с Христо Бисеров го напусна преди над 2 десетилетия. Предупредих тогава Костов "да не слуша русалките", защото така СДС ще се разцепи, каза Цонев.

И продължи – съобразяваме се с всичко, което Ахмед Доган казва, визирайки избора на няколко председатели на ДПС (Лютви Местан, Мустафа Карадайъ), но как се носи така отговорност? Основният проблем според мен е, че ролята на почетен председател не кореспондира с оперативни функции, които Доган изпълнява. Всеки опит за някаква еманципация завършва с отстраняване, оплака се Цонев. Да оглави партията и да има заместници, призова го той и заяви, че Доган ще си назначи нов председател на ДПС.

Още: След парламентарната група: И сайтът на ДПС се разцепи на две (СНИМКИ)

Колко силно ще е ДПС дори да бъдем отстранени? Помня как загубихме 100 000 гласа след отстраняването на Местан, каза Цонев, без да припомня, че Местан направи партия ДОСТ и тя беше силно подкрепена от режима на турския президент-диктатор Реджеп Ердоган. "Да не стане "напънала се планината и родила мишка", добави Цонев.

"Има ново начало в ДПС - как ще се развие то, с какъв екип, няма значение. Тези процеси вътре в ДПС ще продължат, защото хората искат да им се решават проблемите, а не искат да бъдат само етнически организирани", убеден е Цонев.

Борисов си е абсолютен лидер на ГЕРБ - опитват се да го скарат с Пеевски - още един знаков отговор на Цонев на питане дали Пеевски има вляние върху Бойко Борисов и какво.

Още: "Всички сме заплашвани": Чакъров смята, че депутатите, подкрепящи Доган, са изключени нелегитимно (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес