Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янаки Стоилов: Не се налага да правим изборите по кодекса "Фидосова"

04 март 2014, 08:48 часа • 11410 прочитания

Няма принципна промяна и повечето от хората, които подкрепиха Изборния кодекс при първото четене, мисля, че ще потвърдят своята позиция днес. Това каза пред БНТ депутатът от КБ Янаки Стоилов.

В голямата си част в ИК няма принципни промени за европейските избори. Не се налага да правим изборите по стария кодекс "Фидосова". Сегашният Изборен кодекс прави промени в посока подобряване на правилата. Но няма кой знае какви промени в самата технология на процеси що се отнася до избирателите, добави Стоилов.

За събирането на подписи за референдум, Стоилов каза, че реалистичните срокове за произнасянето по тези въпроси за референдума са по-скоро след европейските избори. "Не е много добре да се съчетават темите за изборното законодателство с твърде важните въпроси в кампанията за европейските избори. Обсъждаме въпроса да се зададе и друга тема за допитване, която да е важна за българските граждани. Това не е някакъв друг въпрос, засягащ темите, които поставя президента, ние обсъждахме темата за част от данъчната политика, което е друго направление. Все пак събирането на подписи е голямо обществено политическо изпитание, защото са необходими няколко стотин хиляди подписа и те да се съберат за 3 месеца", заяви Стоилов.

Запитан дали АБВ ще намери място в редиците на ПЕС, Стоилов каза, че медиите не дават пропорционална представа за това какво става. "Да, Калфин е бил там в Рим. Всеки един от депутатите в ЕП, който е член на партията на социалистите и демократите по право може да присъства на конгрес. Отделно партиите определят своите делегати. Решението не е само въпрос на собствен избор, а зависи от партиите, които са членове на тази организация", подчерта Стоилов. Според него, шансовете на АБВ да излъчи нейни представители в европарламента са минимални. "Засега не е възможно да си сътрудничим", допълни депутатът.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес