Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Я. Стоилов: Случаят с Иван Евстатиев хвърля сянка върху неговата обществена дейност

20 януари 2016, 09:00 часа
Реклама

Той е много енергичен, амбициозен човек, който работи много. Но може би е авторитарен човек, който налага своята воля. Така обрисува председателят на парламента от БСП Янаки Стоилов личността на бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев.

Евстатиев е обвинен в сексуално посегателство върху 16-годишна ученичка, като я е привел в безпомощно състояние. В момента Евстатиев е общински съветник в Стрелча, избран от листата на БСП.

За Янаки Стоилов случаят със сексуалното посегателство над малолетно момиче хвърлял сянка върху "продължителната политическа и обществена дейност" на Иван Евстатиев.

Народният представител заяви в ефира на Нова телевизия, че е познавал бившия кмет на Стрелча от студентските си години. "Изглежда трудните години на преход са дали своето отражение. Малцина са устояли на това нещо. Трябва да оценяваме както хората, които са запазили своята устойчивост, така и тези, които не са успели", коментира още депутатът възможната промяна в личността на Евстатиев. 

Според Янаки Стоилов сегашният случай не трябва да зачерква направеното от Иван Евстатиев като кмет, което, по думите на народния представител, е добро. В Стрелча не бива да бъде зачеркването това, което е направено, каза Стоилов, посочвайки спечелени европроекти и работа в сферата на културата.

Той посочи още, че БСП е Пазарджик е приела позия по случая, в която порицава поведението на Иван Евстатиев. Призован е да си подаде оставката като общински съветник, каза още Янаки Стоилов.

Защитавайки избора на Евстатиев от страна на БСП на местните избори от края на миналата година, Янаки Стоилов каза, че националното ръководство е решило да го покрепи, въпреки че местната организация е предложила друг кандидат. Кандидатът на БСП пък, който той не е бил подкрепен, станал кандидат на АБВ.

Попитан за злоупотребите за милиони, които в момента се разследват във връзка с мандата на Иван Евстатиев като кмет на Стрелча, Янаки Стоилов заяви: "Ние такива данни нямаме".

За мен би било смущаващо, ако някак си се прави опит с един случай да се прави връзка назад, каза депутатът. Според него сегашното управление на града се оплаква с предишното, а случаят с младото момиче и злоупотребите не са били свързани неща.

Днес общинският съвет в Стрелча се очаква днес да отнеме почетното гражданство на Иван Евстатиев и да приеме декларация, с която остро осъждат поведението на бившия кмет. 

Общинският съветник от Стрелча Людмила Иванова заяви, че се е установило, че натрупаните задължения на общината са за над 1 милион лева. 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес