Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборът на главен съдебен инспектор си остава за бъдещето

10 юли 2014, 07:00 часа • 10865 прочитания

Изборът на главен съдебен инспектор изглежда ще се окаже непосилна задача за 42-рото Народно събрание, макар процедурата да е на финалната права. Това стана ясно от изказване на председателя на Народното събрание Михаил Миков пред БНТ.

До края на мандата на този парламент остават 12 заседания, а партиите са разделени и трудно ще постигнат обединение, обясни Миков. За избор на шеф на ИВСС трябва квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. 160 гласа. В края на юни Европейската комисия отново настоя изборът да е скоро. Ако се премести към дневния ред на новия парламент, това означава, че няма да стане преди зимата.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е една от ключовите институции в съдебната власт, натоварена с очаквания и от Брюксел, и от магистратите. В момента той се оглавява от Ана Караиванова, чийто мандат изтече в началото на 2013 година. Тя хвърли оставка, защото се засегна заради твърденията, че пречи на съдебната реформа.

Вече година и половина два поредни парламента се провалят в процедурата за избор на главен съдебен инспектор. Последно фиаско претърпя издигнатата от БСП и ДПС кандидатура на Веселина Тенева от Върховния административен съд. След скандала със странните й имотни сделки, някои от които недекларирани пред Сметната палата, управляващите започнаха процедурата отначало.

По Конституция главният инспектор има право на два мандата от по 5 години, но не един след друг. Законът изисква НС да го избере не по-късно от 1 месец, преди да изтече мандатът на стария. В случая това трябваше да стане до 9 декември 2012 г.

Преди по-малко от месец в отворено писмо до ЕК редица неправителствени организации обявиха, че парламентът се превръща в олицетворение на провалената реформа в съдебната власт. "Само няколко часа парламентарно време делят тази толкова знакова процедура от един приличен завършек. Призоваваме ви да ги отделите и да не допуснете поредния акт на ерозия на държавността", пишеше в писмото.

След като мина през номинации, лансирани от Съюза на съдиите и издигнати от депутатите, време за проверки и изслушвания в правната комисия, от процедурата по избора на следващия главен инспектор остава само вотът в пленарната зала. Номинирани за поста са наказателният съдия Вера Чочкова и председателят на Административния съд в Хасково Теодора Точкова. Още при изслушването им депутатите от правната комисия демонстрираха много слаб интерес и им задаваха най-общи въпроси, пише в. "Сега".

Миков неведнъж е подчертавал, че няма проблем Караиванова да остане начело на ИВСС и след края на конституционния й мандат. Затова и подадената от нея оставка не бе приета от парламента и след като дълго време бе в отпуск, Караиванова се върна на работа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес