Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите 2 в 1: Къде и как да гласувам на различен адрес или в чужбина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

05 юни 2024, 08:00 часа
Реклама

На 9 юни България гласува на избори 2 в 1. Залогът за бъдещата политическа стабилност или нестабилност в страната, както и представителите на България в Европейския парламент, са двата големи въпроса, на които избирателите ще дадем отговор пред урните в неделя.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Гласуване по постоянен и по настоящ адрес

Избирателите, чиито постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. Крайният срок за това бе 25 май. 

След като избирател бъде вписан в списъка по настоящ адрес, ще бъде заличен от този по постоянен и не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място.

Още: Изборите на 9 юни: Как ще гласуват хората с увреждания (ВИДЕО)

Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град, може да гласувате там, където учите. Необходимо е в секция по избор да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и да попълните декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).

Не е възможно гласуване в друго населено място на територията на страната, в което избирателят няма регистриран постоянен или настоящ адрес.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Още данни от информационната кампания на ЦИК, може да видите ТУК.

Къде гласувам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват, както в оповестяваните на публични места избирателни списъци, така и по електронен път. Справки могат да се правят онлайн в сайта на ГРАО, като вариантите са по единния граждански номер (ЕГН) и малко име или по адрес.

Още: Национални и европейски избори на 9 юни: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Номерът и мястото на избирателната секция могат да се проверят и чрез SMS на единен номер 18429. той е един за всички мобилни оператори, като в текстовото съобщение е необходимо да се изпишат само цифрите от ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. Цената е 0.25 лв. без ДДС.

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 безплатно за цялата страна.

А ако съм чужденец в България?

Чужденците в България също ще могат да вземат участие в изборите, но само в тези за членове на Европейския парламент.

Освен това обаче ще имат право да гласуват единствено гражданите на страни - членки на Европейския съюз. Условието е да имат адрес на пребиваване на територията на страната или на друга държава - членка на ЕС, най-малко от 3 месеца преди датата на изборите, т.е. от 9 март 2024 г.

Още: Изборите 2 в 1: Кой има и кой няма право да гласува в България и в чужбина? Всички отговори (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

И отново за студентите

Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти), редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, след като представят пред секционната избирателна комисия:

  • документ за самоличност;
  • надлежно заверена от учебното заведение ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър или документ (уверение), удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя на учебното заведение;
  • декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията се предоставя от секционната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия обръща внимание, че за да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители гражданите трябва да имат избирателни права за съответния вид избор.

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес