Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите 2 в 1: Кой има и кой няма право да гласува в България и в чужбина? Всички отговори (СНИМКИ и ВИДЕО)

31 май 2024, 08:00 часа
Реклама

След десет дни България гласува на изборите 2 в 1 за европейски и български депутати, а вотът е ключов за страната ни в контекста на европейския път на развитие и политическата нестабилност от три години насам.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Кой и къде има право да гласува?

В Изборния кодекс е налице изискване за т.нар. уседналост като условие за гласуване, информират от ЦИК. Това означава, че право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са "живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз", което означава:

  • за български гражданин – да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес на територията на България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г.;
  • за гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз – да има адрес на пребиваване на територията на България или на друга държава – членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г.

Още: Близо 80 кандидати за депутати - бивши ченгета на Държавна сигурност (СНИМКИ)

Правото на глас се упражнява само по постоянния адрес на избирателя или по настоящия му адрес в предвидените от Изборния кодекс случаи. Не е възможно гласуване в друго населено място на територията на страната, в което избирателят няма регистриран постоянен или настоящ адрес.

Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната, може да гласуват в секция, в държава и място по техен избор. При гласуването те подават пред СИК декларация по образец, че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Условията

Съгласно Изборния кодекс гласуването в България е задължително. Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание "лишаване от свобода". Въпреки че по закон гласуването е задължително, отказът от него няма последствия, тъй като през 2017 г. Конституционният съд отмени санкцията срещу тези, които не отидат до урните.

Още: ЦИК предупреждава гражданите за важни срокове, свързани с изборите на 9 юни

Още информация от ЦИК за най-често задаваните въпроси, може да видите ТУК.

За участие в европейските избори има допълнително условие - към датата на вота избирателят да има адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на България или на друга страна - членка на Европейския съюз.

За разлика от България, в много страни от Европейския съюз границата за гласуване е над 16 години, на места дори е 15 години.

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес